śnieżny puch
|

Śnieżny Puch

Ciasto bez pieczenia, które ma spód z herbatników, delikatną masę serową o cytrynowej nutce oraz chrupiącą posypkę kokosową.. taki właśnie jest Śnieżny Puch. Jest to rozpływający się w ustach sernik na zimno, który sprawdzi się na każdą okazję. Jest tak pyszny, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy!

śnieżny puch
Śnieżny Puch

Ciasto Śnieżny Puch 

Jeśli lubisz szybkie ciasta bez pieczenia to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Śnieżny puch to delikatny i lekki sernik na zimno, który jest idealny niezależnie od pory roku. Składa się z kilku prostych składników, a jego wykonanie jest banalnie proste. Nawet osoby początkujące nie będą miały problemu z wykonaniem tego deseru. Przepis na ciasto Śnieżny puch składa się z trzech kroków. Na spód należy przygotować herbatniki. Kolejną warstwą jest masa twarogowa z galaretkami cytrynowymi. Wierzch udekorowany jest chrupiącą kokosową posypką. Całość komponuje się bardzo dobrze, a ciasto jest lekkie jak chmurka. Bardzo lubię robić je w letnie dni, ponieważ sernik na zimno jest przyjemnie orzeźwiający. Natomiast zimową porą to ciasto wygląda jak Biały Puch, który fajnie komponuje się z aurą za oknem. Polecam również wykonać ten deser na Święta. 

ciasto bez pieczenia
Sernik Śnieżny puch

Przepis na sernik Śnieżny Puch 

Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które z pewnością na stałe zagości w Twoim domu. Ten sernik to absolutna uczta dla podniebienia! Jest nie tylko niezwykle smaczne, ale też błyskawiczne w przygotowaniu. Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, a efekt końcowy zachwyci zarówno ciebie, jak i gości. Spód z herbatników nadaje ciastu unikalny charakter i delikatny smak, który idealnie komponuje się z puszystą masą śmietankowo – cytrynową. Wybierając twaróg z wiaderka, masz pewność, że uzyskasz gęstą i kremową konsystencję masy, która dosłownie rozpływa się w ustach. To będzie prawdziwa uczta dla miłośników serników. Dodanie prażonego kokosu na wierzch to strzał w dziesiątkę! Zapewni on chrupkość, aromat i smak, który doskonale uzupełni całość. To ciasto świetnie sprawdzi się na różnych okazjach, od rodzinnych spotkań po przyjęcia i uroczystości. Jego lekkość i smak są gwarancją zadowolenia każdego, kto go spróbuje. Zatem nie zwlekaj! Zanurz się w świecie łatwego i smacznego wypieku. 

Śnieżny Puch

Autor Szefowa KuchniDanie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

1

porcja
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 100g herbatników

  • 1 kg twarogu z wiaderka

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 250 ml śmietanki 30-36%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 90g wiórków kokosowych

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru 

INSTRUKCJA

  • Do 500 ml wrzącej wody wsypać galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawić do wystudzenia. 
  • Do misy wlać mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i zacząć miksować. Po chwili dodać cukier puder i całość ubić na gęstą masę. Następnie partiami dodawać ser ciągle miksując aż do uzyskania gęstej i puszystej konsystencji. Na koniec powoli wlewać wystudzoną galaretkę i całość wmieszać szpatułką lub ubijać na minimalnych obrotach miksera aż składniki się połączą.
  • Formę o wymiarach 22×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a następnie na spód poukładać herbatniki. Na nie należy przelać płynną masę sernikową. 
  • Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i podprażyć na małej mocy palnika aż wszystko się ładnie zarumieni. Następnie kruszonkę wyłożyć na serową piankę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej chłodzić je przez całą noc.
    Proste i szybkie ciacho leciutkie jak chmurka jest gotowe.
    Smacznego!

Video Poradnik

Notatki

  • Ciasto możecie również zrobić w okrągłej blaszce lub innej formie o podobnych wymiarach np. 24 x 24 cm. 
  • Pamiętajcie o pilnowaniu galaretki, aby nie dopuścić do całkowitego stężenia. Ma być wystudzona, ale wciąż płynna.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. Dzień dobry
    Ciasto wyszło dobre,ale warto by napisać np.czy posypka ma być prosto z patelni,czy wystudzona-nie dla wszystkich jest to oczywiste
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *