Ziemniaki Hasselback
Przepyszne pieczone ziemniaki z masłem i rozmarynem to uczta dla podniebienia. Jest to szwedzki przysmak, który nadaje się jako dodatek do obiadu jak i przekąska. Ziemniaki Hasselback mają chrupiącą skórkę na zewnątrz i delikatne wnętrze, a dzięki głębokim rozcięciom warstwy ziemniaków idealnie wchłaniają smak dodatków, takich jak masło, zioła czy przyprawy. Po prostu musisz sprawdzić ten przepis!
Pieczone ziemniaki hasselback
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji przygotować ziemniaków Hasselback, to teraz jest doskonała chwila, aby spróbować tego prostego, ale efektownego dania pochodzącego ze Szwecji. Po raz pierwszy podano je aż 200 lat temu w restauracji. Choć ta przekąska może wydawać się skomplikowana to uwierzcie mi, że przepis jest bardzo szybki i łatwy. Nawet osoby początkujące bez trudu poradzą sobie z przygotowaniem tych ziemniaczków. Jest to przepis który oferuje harmonię smaków, łącząc chrupiącą skórkę z delikatnym wnętrzem, podczas gdy przyprawy i dodatki nadają im intensywny smak. To prawdziwa eksplozja smaków w jednym daniu. Muszę przyznać, że jest to mój najlepszy przepis na zapiekane ziemniaki.
Przepis na ziemniaki hasselback
Ziemniaczki Hasselback są bardzo łatwe do przygotowania. To danie może być idealne, jeśli chcesz zaimponować gościom lub zrobić prosty obiad bez zaawansowanego kulinarnego doświadczenia. Te ziemniaki świetnie smakują dzięki połączeniu chrupiącej skórki, aromatycznych przypraw i delikatności wnętrza. To wszystko sprawia, że jedzenie ich to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Wykonaj ten przepis razem ze mną, a obiecuję Ci, że staną się one Twoim ulubionym dodatkiem do obiadu.
Ziemniaki Hasselback
Danie: ZIEMNIAKIKuchnia: SZWEDZKAPoziom trudności: ŁATWY4
porcje30
minut300
kcalSkładniki
6 średniej wielkości ziemniaków
60g masła
2 ząbki czosnku
koperek
rozmaryn
sól i pieprz
ZIEMNIAKI HASSELBACK – PRZEPIS
- Ziemniaki wyszorować bardzo dokładnie i gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Po tym czasie należy odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Do miseczki dodać masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz koperek. Całość wymieszać do połączenia się składników.
- Ziemniaki należy ponacinać głęboko ostrym nożem (odstępy około 2 mm), ale uważać żeby całkiem ich nie przeciąć. Powstałą harmonijkę można lekko rozchylić. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu posmarować przygotowanym wcześniej masłem i posypać rozmarynem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 40 minut (grzanie góra-dół). Ziemniaki są miękkie w środku, a z wierzchu super chrupiące. Jest to pyszne połączenie i świetny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Jeśli boisz się, że przypadkowo przetniesz ziemniaka do końca to mam na to świetną radę. Użyj do tego drewnianej łyżki, na której położysz ziemniaka i wykonasz głębokie nacięcia jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka, ponieważ nóż zatrzyma się na łyżce.
- Do tych ziemniaczków możesz również dodać takie przyprawy jakie najbardziej lubisz. Świetnie sprawdzi się np. słodka papryka.