||

Zupa krem z cukinii

Przepis na szybką zupę z cukinii, która jest kremowa, delikatna i bardzo smaczna. Idealnie komponuje się z boczkiem i grzankami. Można podawać również z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Przepis na zupę krem z cukinii to nie tylko pomysłowe i pyszne danie, ale również gęsty, pożywny i zdrowy posiłek. 

zupa krem z cukinii

Jak zrobić zupę krem z cukinii? 

Przepis na zupę krem z cukinii jest bardzo prosty. Wystarczy zeszklić cebulę z czosnkiem, Dodać do tego pokrojone  ziemniaki, paprykę bądź pomidory i całość chwilę smażyć. Następnie dodać nasz główny składnik czyli cukinię, zalać bulionem warzywnym lub drobiowym i gotować na małym ogniu. Na końcu dodać śmietankę, doprawić i całość zblendować. 

zupa krem z cukinii

Przepis na zupę z cukinii

Zupa z cukinii jest rewelacyjna, prosta w przygotowaniu więc koniecznie musisz sprawdzić ten przepis.  Najlepiej smakuje z podsmażonym boczkiem, grzankami lub świeżym pieczywem. Zupa cukiniowa ma idealną gładką konsystencję, bogaty smak a dzięki odpowiednim przyprawom jest aromatyczna i orzeźwiająca. Polecam wypróbować ten przepis i jestem pewna, że będzie to uczta dla podniebienia! 

Zupa krem z cukinii

Autor Szefowa KuchniDanie: ZUPAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

6

porcji
Czas przygotowania

40

minut
Kalorie

200

kcal

Składniki

  • 1 kg cukinii

  • 300g ziemniaków

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5l bulionu lub wody

  • 180g śmietany 18% lub 30%

  • 2 łyżki oleju

  • 200g boczku

  • sól, pieprz, pieprz cayenne

  • pieczywo czosnkowe do smaku

  • natka pietruszki

INSTRUKCJA

  • Na początku cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę. Po kilku minutach dodać czosnek i całość zeszklić na małej mocy palnika.
  • Następnie ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienkie półplastry, a paprykę w kostkę. Całość dodać do garnka i smażyć 2 minuty często mieszając.
  • Po tym czasie należy też dodać cukinię pokrojoną w półplastry i wlać domowy bulion. Składniki wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. 
  • W tym czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia. 
  • Zupa jest już prawie gotowa – zdjąć ją z ognia i za pomocą blendera rozdrobnić na gładki krem. Następnie dodać śmietanę oraz przyprawy: sól, pieprz oraz pieprz cayenne. Należy zagotować zupę i zestawić z palnika. 
  • Krem z cukinii podać z boczkiem i grzankami bądź kromką ulubionego pieczywa. Można też posypać natką pietruszki.

    SMACZNEGO!

Notatki

  • Zamiast boczku możesz zupę krem posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. 
  • Do zupy oprócz ziemniaków i papryki możesz dodać marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić smak o kolejne warzywa. 

Jak zaczyna się sezon letni to z ogromną chęcią czekam aż cukinia będzie gotowa do zerwania. Moim ulubionym daniem z użyciem tego warzywa jest właśnie zupa krem z cukinii. Lubię jej smak, aromat i zapach który roznosi się po całej kuchni. Dzięki dodatkom w postaci chlebka czosnkowego, boczku i pieprzu cayenne – zupa z cukinii staje się mocno wyrazista w smaku. Moja rodzina uważa, że jest to po prostu istna rewelacja na talerzu. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *