Zupa krem z cukinii
Przepis na szybką zupę z cukinii, która jest kremowa, delikatna i bardzo smaczna. Idealnie komponuje się z boczkiem i grzankami. Można podawać również z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Przepis na zupę krem z cukinii to nie tylko pomysłowe i pyszne danie, ale również gęsty, pożywny i zdrowy posiłek.

Jak zrobić zupę krem z cukinii?
Przepis na zupę krem z cukinii jest bardzo prosty. Wystarczy zeszklić cebulę z czosnkiem, Dodać do tego pokrojone ziemniaki, paprykę bądź pomidory i całość chwilę smażyć. Następnie dodać nasz główny składnik czyli cukinię, zalać bulionem warzywnym lub drobiowym i gotować na małym ogniu. Na końcu dodać śmietankę, doprawić i całość zblendować.

Przepis na zupę z cukinii
Zupa z cukinii jest rewelacyjna, prosta w przygotowaniu więc koniecznie musisz sprawdzić ten przepis. Najlepiej smakuje z podsmażonym boczkiem, grzankami lub świeżym pieczywem. Zupa cukiniowa ma idealną gładką konsystencję, bogaty smak a dzięki odpowiednim przyprawom jest aromatyczna i orzeźwiająca. Polecam wypróbować ten przepis i jestem pewna, że będzie to uczta dla podniebienia!
Zupa krem z cukinii
Danie: ZUPAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY6
porcji40
minut200
kcalSkładniki
1 kg cukinii
300g ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5l bulionu lub wody
180g śmietany 18% lub 30%
2 łyżki oleju
200g boczku
sól, pieprz, pieprz cayenne
pieczywo czosnkowe do smaku
natka pietruszki
INSTRUKCJA
- Na początku cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę. Po kilku minutach dodać czosnek i całość zeszklić na małej mocy palnika.
- Następnie ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienkie półplastry, a paprykę w kostkę. Całość dodać do garnka i smażyć 2 minuty często mieszając.
- Po tym czasie należy też dodać cukinię pokrojoną w półplastry i wlać domowy bulion. Składniki wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut.
- W tym czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia.
- Zupa jest już prawie gotowa – zdjąć ją z ognia i za pomocą blendera rozdrobnić na gładki krem. Następnie dodać śmietanę oraz przyprawy: sól, pieprz oraz pieprz cayenne. Należy zagotować zupę i zestawić z palnika.
- Krem z cukinii podać z boczkiem i grzankami bądź kromką ulubionego pieczywa. Można też posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Notatki
- Zamiast boczku możesz zupę krem posypać słonecznikiem lub pestkami dyni.
- Do zupy oprócz ziemniaków i papryki możesz dodać marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić smak o kolejne warzywa.
Jak zaczyna się sezon letni to z ogromną chęcią czekam aż cukinia będzie gotowa do zerwania. Moim ulubionym daniem z użyciem tego warzywa jest właśnie zupa krem z cukinii. Lubię jej smak, aromat i zapach który roznosi się po całej kuchni. Dzięki dodatkom w postaci chlebka czosnkowego, boczku i pieprzu cayenne – zupa z cukinii staje się mocno wyrazista w smaku. Moja rodzina uważa, że jest to po prostu istna rewelacja na talerzu.