|

Przepis na pieczone podudzia z kurczaka

Co zrobić z podudzia kurczaka?

Szukasz fajnego i oryginalnego pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz super przepis na pieczone podudzia z kurczaka. Dzięki idealnie dobranym dodatkom i odpowiedniej marynacie mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Pieczone pałki z kurczaka to szybki i prosty przepis na obiad dla całej rodziny!

Podudzia kurczaka z piekarnika

Mięso można podawać na przeróżne sposoby. Najlepszym pomysłem na podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w piekarniku. Wystarczy dobrać ulubioną marynatę i ustawić odpowiedni czas pieczenia, a wtedy mięso na pewno się uda i będzie rozpływało się w ustach. Do tego dania pasuje wiele dodatków na przykład ziemniaki, bataty, ryż, kasze oraz bogaty zestaw surówek. To wszystko sprawia, że musisz sięgnąć po tę propozycję!

Przepis na pieczone podudzia z kurczaka

Autor Szefowa KuchniDanie: OBIADKuchnia: PolskaPoziom trudności: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

50

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka

  • 7 – 8 ząbków czosnku

  • Marynata:
  • 2 łyżki oliwy

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • sól i pieprz

INSTRUKCJA

  • Na początku wszystkie ząbki czosnku należy pokroić na 3-4 mniejsze kawałki.
  • Udka z kurczaka naciąć nożem w trzech miejscach (wgłąb mięsa), a następnie w każdą dziurkę wciskać po jednym kawałku czosnku.
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Dodać pałki z kurczaka i dokładnie obtoczyć.
  • Odstawić na 1 godzinę do lodówki. (Jeśli nie macie wystarczającej ilości czasu można pominąć ten krok.)
  • Na blaszce ułożyć udka w odległości od siebie. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200’C i piec przez 50 minut (grzanie góra-dół).

    SMACZNEGO!

Notatki

  • Udka z kurczaka można serwować jako indywidualne danie lub z różnymi dodatkami na przykład ziemniaki, bataty, ryż kasza oraz bukiet sałatek.
  • Dobrze jest marynować mięso przez godzinę w lodówce, ale jeśli nie macie na to wystarczającej ilości czasu to pomińcie ten krok.
Video Poradnik

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *