Przepis na pieczone podudzia z kurczaka
Co zrobić z podudzia kurczaka?
Szukasz fajnego i oryginalnego pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz super przepis na pieczone podudzia z kurczaka. Dzięki idealnie dobranym dodatkom i odpowiedniej marynacie mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Pieczone pałki z kurczaka to szybki i prosty przepis na obiad dla całej rodziny!
Podudzia kurczaka z piekarnika
Mięso można podawać na przeróżne sposoby. Najlepszym pomysłem na podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w piekarniku. Wystarczy dobrać ulubioną marynatę i ustawić odpowiedni czas pieczenia, a wtedy mięso na pewno się uda i będzie rozpływało się w ustach. Do tego dania pasuje wiele dodatków na przykład ziemniaki, bataty, ryż, kasze oraz bogaty zestaw surówek. To wszystko sprawia, że musisz sięgnąć po tę propozycję!
Przepis na pieczone podudzia z kurczaka
Danie: OBIADKuchnia: PolskaPoziom trudności: Łatwy4
porcje30
minut50
minut300
kcalSkładniki
1 kg podudzi z kurczaka
7 – 8 ząbków czosnku
- Marynata:
2 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól i pieprz
INSTRUKCJA
- Na początku wszystkie ząbki czosnku należy pokroić na 3-4 mniejsze kawałki.
- Udka z kurczaka naciąć nożem w trzech miejscach (wgłąb mięsa), a następnie w każdą dziurkę wciskać po jednym kawałku czosnku.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Dodać pałki z kurczaka i dokładnie obtoczyć.
- Odstawić na 1 godzinę do lodówki. (Jeśli nie macie wystarczającej ilości czasu można pominąć ten krok.)
- Na blaszce ułożyć udka w odległości od siebie. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200’C i piec przez 50 minut (grzanie góra-dół).
SMACZNEGO!
Notatki
- Udka z kurczaka można serwować jako indywidualne danie lub z różnymi dodatkami na przykład ziemniaki, bataty, ryż kasza oraz bukiet sałatek.
- Dobrze jest marynować mięso przez godzinę w lodówce, ale jeśli nie macie na to wystarczającej ilości czasu to pomińcie ten krok.