Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Co to jest carpaccio z buraka?
Jest to nic innego jak pokrojone na plasterki pieczone buraki podane z orzechami, ulubionym serem oraz rukolą. Oczywiście nie może zabraknąć pysznego dressingu do carpaccio, który idealnie dopełni smak całego posiłku. Jest to bardzo pyszna i szybka do zrobienia przystawka. W mojej wersji burak jest gotowany i pokrojony na grubsze plastry, dodałam również prażony słonecznik co sprawia, że posiłek sprawia wrażenie ciekawej sałatki. Carpaccio z buraka z fetą i rukolą na pewno powinno zagościć na Twoim stole!
Z czym podawać carpaccio z buraka?
Carpaccio z buraka stanowi łatwy i szybki posiłek, który sprawdzi się na co dzień i na imprezę. Jest to włoskie danie, które serwuje się również przed głównym posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. Można podawać w formie przystawki lub sałatki najlepiej ze świeżą bagietką lub ciemnym pieczywem.
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Danie: SAŁATKAKuchnia: WŁOSKAPoziom trudności: ŁATWY6
porcje20
minut250
kcalSkładniki
500g gotowanych buraków
100g rukoli
100g sera feta
garść słonecznika
- Dressing
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
INSTRUKCJA
- Buraki należy gotować około 60 minut. Ja w tym przepisie użyłam kupionych gotowych, obranych i ugotowanych buraków. Pokroić je na plasterki.
- Na półmisku lub płaskim talerzu rozłożyć prawie całą przygotowaną rukolę (zostawić odrobinę na później).
- Kolejną warstwą są plasterki buraków. Na to dodać pozostałą część rukoli.
- Następnie posypać serem feta pokrojonym w kostkę. Wierzch udekorować uprażonym wcześniej słonecznikiem.
- Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą i równomiernie rozprowadzić po całej sałatce.
Video Poradnik
Notatki
- Zamiast rukoli można użyć na przykład szpinak, a słonecznik możemy zastąpić orzechami.
- Posiłek można podawać jako przystawkę lub sałatkę z ulubionym pieczywem.