||

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Co to jest carpaccio z buraka?

Jest to nic innego jak pokrojone na plasterki pieczone buraki podane z orzechami, ulubionym serem oraz rukolą. Oczywiście nie może zabraknąć pysznego dressingu do carpaccio, który idealnie dopełni smak całego posiłku. Jest to bardzo pyszna i szybka do zrobienia przystawka. W mojej wersji burak jest gotowany i pokrojony na grubsze plastry, dodałam również prażony słonecznik co sprawia, że posiłek sprawia wrażenie ciekawej sałatki. Carpaccio z buraka z fetą i rukolą na pewno powinno zagościć na Twoim stole!

Carpaccio z buraka

Z czym podawać carpaccio z buraka?

Carpaccio z buraka stanowi łatwy i szybki posiłek, który sprawdzi się na co dzień i na imprezę. Jest to włoskie danie, które serwuje się również przed głównym posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. Można podawać w formie przystawki lub sałatki najlepiej ze świeżą bagietką lub ciemnym pieczywem.

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Autor Szefowa KuchniDanie: SAŁATKAKuchnia: WŁOSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Kalorie

250

kcal

Składniki

  • 500g gotowanych buraków

  • 100g rukoli

  • 100g sera feta

  • garść słonecznika

  • Dressing
  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

INSTRUKCJA

  • Buraki należy gotować około 60 minut. Ja w tym przepisie użyłam kupionych gotowych, obranych i ugotowanych buraków. Pokroić je na plasterki.
  • Na półmisku lub płaskim talerzu rozłożyć prawie całą przygotowaną rukolę (zostawić odrobinę na później).
  • Kolejną warstwą są plasterki buraków. Na to dodać pozostałą część rukoli.
  • Następnie posypać serem feta pokrojonym w kostkę. Wierzch udekorować uprażonym wcześniej słonecznikiem.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą i równomiernie rozprowadzić po całej sałatce.

Video Poradnik

Notatki

  • Zamiast rukoli można użyć na przykład szpinak, a słonecznik możemy zastąpić orzechami.
  • Posiłek można podawać jako przystawkę lub sałatkę z ulubionym pieczywem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *