sałatka z truskawkami
|

Sałatka z truskawkami 

Przepis na lekką i pyszną sałatkę z truskawkami, która idealnie sprawdzi się na gorące dni oraz jako dodatek do grilla. Składniki zostały dobrane tak starannie, że całość tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Jest ekspresowa w wykonaniu i gwarantuję Ci, że posmakuje każdemu! 

sałatka z truskawkami

Lekka sałatka z truskawkami, rukolą i serem feta

Nie masz pomysłu na lekkie i szybkie w przygotowaniu śniadanie, lunch czy kolację? Poznaj doskonały przepis na sałatkę z truskawkami, rukolą i serem feta, która na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączenie kilku starannie dobranych składników sprawia, że przekąska ta jest nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, ale też pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie wypróbuj tę sałatkę i ciesz się jej smakiem! 

sałatka z truskawkami, rukolą i serem feta

Przepis na szybką sałatkę z truskawkami 

Czerwiec to czas kiedy zrywamy soczyste sezonowe truskawki i zajadamy je z ogromną przyjemnością. Wykorzystaj te świeże owoce i zrób rewelacyjną sałatkę, która posmakuje każdemu! Jest lekka i zdrowa, a podczas posiłku dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych w codziennej diecie. Ogromnym plusem jest to, że wykonasz ją bardzo sprawnie i szybko. Ja uwielbiam ten przepis i korzystam z niego od lat. A najważniejsze dla mnie jest to, że smakuje całej mojej rodzinie. 

Sałatka z truskawkami 

Autor Szefowa KuchniDanie: SAŁATKAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki:

  • 150g świeżych truskawek 

  • rukola

  • 1/2 awokado

  • 1/3 kostki sera feta 

  • garść orzechów włoskich

  • SOS:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • 2 łyżki octu z białego wina 

  • sok z cytryny

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka miodu

  • sól i pieprz

INSTRUKCJA

  • Na początku przygotować wszystkie składniki. Każdą truskawkę pokroić na cztery części, ser feta w kostkę, a awokado na mniejsze podłużne kawałki.
  • Do miseczki dodać wszystkie składniki na sos, dobrze ze sobą wymieszać i odstawić na czas przygotowywania sałatki. 
  • Na półmisku układać wszystkie składniki warstwami: rukola, truskawki, awokado, ser feta. Wierzch posypać orzechami włoskimi, a całość polać przygotowanym wcześniej sosem. 
  • Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie nadaje się jako lekka przekąska na lato lub dodatek do grilla.
    SMACZNEGO 🙂

Video Poradnik

Notatki

  • Zamiast rukoli możecie użyć innej bazy do sałatki. Świetnie sprawdzi się szpinak lub mix sałat.
  • Jako zamiennik sera feta możecie użyć ser kozi lub pleśniowy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *