sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Marzysz o deserze, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem? Sernik na zimno z truskawkami to idealna propozycja! Jest lekki, orzeźwiający, a przy tym niesamowicie smaczny – takie ciasto  z pewnością oczaruje każdego. W dodatku nie wymaga pieczenia więc przygotujesz go bardzo ekspresowo. Przekonaj się sam, jak wspaniały jest ten sernik! 

sernik na zimno z truskawkami

Przepis na sernik z truskawkami bez pieczenia

Bardzo lubię ten deser za to, że jest przepyszny w smaku, a do tego nie wymaga spędzania długiego czasu w kuchni. Zapomnij o nagrzewaniu piekarnika i obawach o przypalenie ciasta. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć ten wyjątkowy deser. Przygotowanie sernika zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Wykorzystane w tym przepisie truskawki dodają naturalnej słodyczy i lekkiej kwasowości, tworząc idealne połączenie z delikatną masą serową. Ciasto jest lekkie, puszyste i idealne na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego. Idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad jak i uroczyste przyjęcie. Jest to deser, który zawsze robi wrażenie. Możesz go przygotować dzień wcześniej, co daje Ci więcej czasu na inne przygotowania lub relaks.

sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami na zimno

Zastanawiasz się jak zrobić sernik na zimno? Koniecznie wykorzystaj ten przepis! Jest to ciasto szybkie w wykonaniu, które zawsze się udaje. Nawet osoby początkujące w kuchni bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem tego deseru. Wystarczy kilka prostych składników i 30 minut pracy, a później już tylko schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przygotujemy pyszny spód, który zrobimy z ciasteczek zbożowych lub herbatników korzennych. Do tego rozpływająca się w ustach masa serowa z dodatkiem śmietanki i białej czekolady. Na wierz wędruje pyszny mus truskawkowy, który idealnie dopełnia smak całego ciasta. Uwierz mi, że ten sernik to gwarancja sukcesu! 

Sernik na zimno z truskawkami

Autor Szefowa KuchniDanie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

11

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 300g ciasteczek zbożowych lub herbatników korzennych (ja użyłam ciastka Lotus)

  • 80g masła

  • 300ml śmietanki 36%

  • 100g białej czekolady

  • 100g cukru pudru

  • 400g serka typu Philadelphia

  • 300g truskawek

  • odrobina soku z cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • około10-15g żelatyny 

INSTRUKCJA

  • Na początku ciasteczka należy bardzo drobno pokruszyć lub całkowicie zblendować. Do tego dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm – równomiernie rozprowadzić i docisnąć za pomocą łyżki.
  • Mocno schłodzoną śmietanę ubić na gęstą masę. Do osobnej misy dodać kremowy serek, cukier puder i roztopioną białą czekoladę – miksować do połączenia się składników. Następnie dodać ubitą śmietankę i całość wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wyłożyć na spód ciasta i równomiernie rozprowadzić. 
  • Przygotować galaretkę truskawkową. Owoce należy zblendować wraz z sokiem z cytryny oraz miodem. Do 120 ml gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Następnie dodać ją do przygotowanego musu i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na masę śmietankową i rozprowadzić. 
  • Wierzch ciasta udekorować połówkami truskawek. Wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

    SMACZNEGO 🙂

Video Poradnik

Notatki

  • W tym przepisie zamiast truskawek możecie użyć dowolnych owoców. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *