Malinowa chmurka na biszkopcie
Przepis na ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka jest popularnym i często polecanym przepisem. Nic w tym dziwnego, ponieważ każdy już od pierwszego kęsa po prostu kocha ten smak. Ten idealny deser jest bardzo smaczny i lekki, dzięki czemu super sprawdza się na wiosenne i letnie dni. Połączenie malin z delikatną masą śmietankową sprawia, że ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. Tak więc, jeśli masz ochotę na coś słodkiego i kuszącego, polecam spróbować tego przepisu na ciasto malinowa chmurka!

Co zamiast bezy na malinową chmurkę?
Jeśli czujesz, że upieczenie idealnej bezy to dla Ciebie już za dużo to mam dla Ciebie super rozwiązanie. W tym przepisie pokażę Ci, że spokojnie możesz pominąć tę warstwę. Różnorodność możesz też otrzymać wybierając spośród kruchego spodu lub lekkiego biszkoptu. Tak naprawdę ciasto malinowa chmurka możesz dowolnie komponować według swoich upodobań i smaków. Poniższy przepis jest moją uproszczoną wersją i składa się tylko z trzech warstw, dzięki czemu ciasto jest szybkie w wykonaniu. Jeśli lubisz maliny i lekkie, puszyste desery, to ciasto malinowa chmurka na pewno Cię zadowoli!
Malinowa chmurka na biszkopcie
Danie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY1
ciasto1
godzina300
kcalSkładniki
1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250ml)
4 jajka
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 galaretki malinowe
500g malin mrożonych lub świeżych
500ml śmietanki kremówki (30-36%)
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
garść płatków migdałów
INSTRUKCJA
- Na początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Najpierw ze szczyptą soli ubić białka na gładką pianę. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo cukier, a później żółtka. Gotowa masa powinna być gęsta i lśniąca. Z kolei dodać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość już delikatnie połączyć za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24×34 cm i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180*C około 30-40 minut (do suchego patyczka).
- Do 850 mililitrów wrzącej wody dodać trzy galaretki malinowe i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Po tym czasie dodać maliny i odstawić w chłodne miejsce aż galaretka zacznie tężeć.
- Do miski wlać mocno schłodzoną śmietankę i ubijać kilka minut na wysokich obrotach. Następnie dodać cukier puder i dalej miksować aż zgęstnieje. Pod koniec partiami dodawać serek mascarpone i ubić na gładką masę.
- A teraz składanie ciasta w całość. Na przestudzony biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z malinami, kolejno masę śmietankową i wierzch posypać uprażonymi migdałami.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem aby dobrze schłodziło się w lodówce.
- Zamiast biszkoptu można na spód dać ciasto kruche.