Pieczony rosół

Jak zrobić pieczony rosół?

Pieczony rosół to nic innego jak aromatyczny i bursztynowy rosół przygotowany na bazie pieczonego mięsa oraz warzyw. Według mnie jest o niebo lepszy od tradycyjnego, ponieważ uprzednie pieczenie wydobywa dodatkowe aromaty, lekką słodycz warzyw oraz głęboki kolor całego wywaru. Nie da się odtworzyć idealnie tego samego smaku i efektu przy podstawowym gotowaniu rosołu, dlatego ten pieczony jest tak wyjątkowy i lubiany przez całą rodzinę. Każdy po spróbowaniu od razu czuje różnice i pyta o przepis!

rosół z makaronem

Jakie mięso wybrać do rosołu?

Do przygotowania pysznego rosołu można wykorzystać i połączyć wiele różnych rodzajów mięsa. Najbardziej popularny jest oczywiście wszystkim znany kurczak. Zachęcam jednak żeby nie zamykać się na jednej opcji lecz eksperymentować i łączyć rożne smaki w jednym rosole. Każdy rodzaj oraz część jaką wybierzemy z mięsa niesie ze sobą inny aromat uzyskiwany w naszym wywarze. Ja w poniższym przepisie przygotowałam porcję drobiową połączoną z podudziem indyka, ale również bardzo lubię rosół z mieszanki kurczaka, wołowiny i np. kaczki. Wyborów jest naprawdę wiele dlatego przetestujcie wszystkie możliwości i wybierzcie taką, która najbardziej wam odpowiada!

warzywa do rosołu
mięso do pieczonego rosołu

Pieczony rosół

Autor Szefowa KuchniDanie: ROSÓŁKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcjeporcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

2

godziny 
Kalorie

250

kcal

Składniki

  • ulubione mięso na rosół
    (u mnie porcja drobiowa: 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka, korpus + 1 podudzie z indyka)

  • cebula

  • 4 marchewki

  • por

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz, ziele angielskie, ziarenka pieprzu

  • ulubiony makaron do rosołu

INSTRUKCJA

  • Na blaszce do pieczenia ułożyć mięso, oraz wszystkie warzywa (większe kawałki przekroić na połowę). Całość posypać sporą ilością soli oraz pieprzu. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200’C na około 1 godzinę, aż wszystko ładnie się zarumieni. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika oraz wielkości składników.
  • Po tym czasie mięso oraz warzywa przełożyć do dużego garnka, zalać wodą tak aby przykryć wszystkie składniki (u mnie 3,5 litra). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz łyżkę soli. Całość gotować na małym ogniu (rosół ma delikatnie pyrkać) przez około 2 -2,5 godziny.
  • Na końcu sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą. Podawać z ulubionym makaronem.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *