Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to popularne i smaczne danie, pełne orientalnych smaków. Najczęściej są to kawałki kurczaka smażone lub duszone w aromatycznych sosach, przyprawach i warzywach. Charakteryzuje się zazwyczaj intensywnym smakiem oraz często zawiera kombinację słodkich, kwaśnych, pikantnych i słonych składników. Mój sprawdzony przepis na kurczaka z warzywami po chińsku jest bardzo prosty i zrobisz go w 15 minut. Każda osoba nawet początkująca z łatwością wykona to danie. Zatem do dzieła!
Przepis na kurczaka po chińsku
Kurczak po chińsku to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Ta potrawa zawiera wiele różnych kontrastujących składników, co sprawia, że każdy kęs to prawdziwa podróż po intensywnych doznaniach kulinarnej przyjemności. Przygotowanie kurczaka po chińsku pozwala na eksperymentowanie z charakterystycznymi składnikami, takimi jak makaron ryżowy, sos sojowy, imbir, czosnek, sezam czy ocet ryżowy. Mimo bogactwa smaków, niektóre wersje tego dania można przygotować stosunkowo łatwo w domu. Właśnie taki przepis dla Was przygotowałam, więc jeśli robisz to danie po raz pierwszy to jestem pewna, że bez problemu sobie poradzisz. Potrawa wychodzi tak rewelacyjna i pyszna, że będziesz do niej wracać bardzo często!
Jak zrobić kurczaka z warzywami po chińsku?
To danie jest bardzo proste i ekspresowe w wykonaniu. Wystarczy, że przygotujesz sobie wszystkie potrzebne składniki, a później będziesz dodawać je kolejno na patelnię. Warzywa, których użyjemy na pewno znajdziesz u siebie w domu. Są to cebula, marchew, papryka oraz cukinia – kroimy je w cienkie słupki. Do tego pieczarki, pierś z kurczaka oraz orzeszki ziemne. Oczywiście nie może zabraknąć moich ulubionych dodatków, które nadają smak całej potrawy czyli imbir i sos sojowy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron noodle, mieszamy i gotowe. Ciężko uwierzyć, że przygotowanie kurczaka z warzywami po chińsku zajmuje tylko kilka chwil, ale to prawda! A smak oraz aromat tego dania jest rewelacyjny i z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Sprawdź ten przepis i przekonaj się sam 🙂
Kurczak po chińsku
Danie: OBIADKuchnia: CHIŃSKAPoziom trudności: ŁATWY4
porcje20
minut300
kcalSkładniki
2 filety z kurczaka
300g makaronu noodle
1 cebula
połowa papryki czerwonej
połowa cukinii
2 marchewki
200g pieczarek
garść solonych orzeszków ziemnych
łyżeczka startego imbiru
sos sojowy
sól, słodka lub ostra papryka
olej rzepakowy do smażenia
INSTRUKCJA
- Na początku należy przygotować wszystkie potrzebne warzywa. Cebulę pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie słupki. Cukinię umyć, odrzucić miąższ ze środka i również pokroić w słupki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paski, a pieczarki w plastry. Przygotowane warzywa odłożyć na bok i w tym czasie filety z kurczaka kroić w paski.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i lekko podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać marchewkę z papryką, wymieszać i smażyć na małym ogniu około 4 minuty. Po tym czasie dodać cukinię, pieczarki i kurczaka – wymieszać. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki: garść posiekanych orzeszków ziemnych, łyżeczkę startego imbiru, doprawić do smaku solą oraz słodką lub ostrą papryką. Całość smażyć około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron noodle i gotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i przełożyć na patelnię do pozostałych składników. Wlać sporą ilość sosu sojowego (dostosować do swoich preferencji smakowych). Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Danie chińskie jest gotowe. Można wykładać na talerz i cieszyć się wyjątkowym smakiem 🙂
Video Poradnik
Notatki
- Kurczak po chińsku z warzywami to moje sprawdzone danie, ale możesz go również modyfikować dodając inne składniki. Świetnie sprawdzi się ananas, seler czy papryczka chili.
- Możesz zrobić warzywa z kurczakiem według mojego przepisu, a podać je z ryżem zamiast makaronem noodle.