szarlotka
|

Szarlotka

Ciasto z jabłkami nigdy się nie nudzi, jest to dobry pomysł na każdą okazję i porę roku. Największym powodzeniem cieszy się ta nasza tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, która jest przepyszna i rozpływa się w ustach. Dziś pokażę Ci podstawowy i najprostszy przepis, który bez problemu wykona nawet osoba początkująca. Jestem przekonana, że po spróbowaniu tego jabłecznika, z pewnością stanie się on Twoim ulubionym ciastem. Ja uwielbiam połączenie jabłek, cynamonu i chrupiącej kruszonki co daje efekt, że każdy kęs jest perfekcyjny w smaku. Dodatkowo podczas pieczenia w całym domu roznosi się obłędny zapach. Nie zwlekaj i koniecznie wypróbuj tę błyskawiczną szarlotkę!

szarlotka na kruchym cieście

Prosty przepis na szarlotkę

Jest wiele przepisów na szarlotkę od tradycyjnych po bardziej urozmaicone. To ciasto można wykonać na wiele sposobów, dodając różne składniki i wzbogacając o dodatkowe warstwy. Polecam jednak na sam początek wypróbować tę tradycyjną polską szarlotkę i gwarantuję, że stanie się ona Twoim ulubionym jabłecznikiem. To połączenie chrupiącego ciasta, soczystych jabłek i aromatu cynamonu, co sprawia, że jest pyszna i jej smak zadowoli każdego. Podstawowy przepis na szarlotkę jest stosunkowo prosty i łatwy w wykonaniu, a czas przygotowania krótki dlatego jest dostępna dla osób o różnym poziomie umiejętności kulinarnych. Nawet początkujący kucharze mogą z powodzeniem przygotować to ciasto. 

szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście różni się od tradycyjnej szarlotki przede wszystkim rodzajem ciasta używanego do przygotowania spodu. Charakteryzuje się delikatną chrupkością, która rozpływa się w ustach i zachwyca swoim smakiem. Ciasto kruche często zawiera mąkę, masło, cukier i jajka. Te proporcje składników sprawiają, że ciasto jest bardzo smaczne i proste do zrobienia. Nie wymaga długiego wyrastania, co sprawia, że przygotowanie szarlotki na kruchym spodzie jest dużo szybsze niż przy użyciu tradycyjnego ciasta drożdżowego. Bez wątpienia warto zrobić to pyszne ciasto u siebie w domu i delektować się jego smakiem z całą rodziną. 

Szarlotka

Autor Szefowa KuchniDanie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

12

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 
Czas pieczenia

1

godzina 
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka lub szara reneta

  • 320 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • 80 g cukru

  • cukier puder do posypania

  • odrobina bułki tartej

  • łyżeczka cynamonu

INSTRUKCJA

  • Na początku zagnieść ciasto kruche. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz jajko. Ciasto wyrabiać za pomocą dłoni lub robota z hakami przez kilka minut do uzyskania elastycznej konsystencji. Ja zawsze wyrabiam ciasto w misce, ale możesz to zrobić na czystym blacie lub stolnicy. Następnie z jednolitego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę,
  • Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie odłożyć je na około 30 minut. Po tym czasie delikatnie odcisnąć nadmiar soku. Dodać cynamon i ewentualnie 2 łyżki cukru (można pominąć) – całość wymieszać. 
  • Blaszkę o wymiarach 25×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki, można pomóc sobie palcami żeby dokładnie wylepić ciastem cały spód.
  • Następnie ciasto należy oprószyć bułką tartą i wyłożyć jabłka. Delikatnie je uklepać i wyrównać. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie wyłożyć po całej powierzchni szarlotki. 
  • Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec przez ok. 60 minut na złoty kolor. Po wyjęciu należy studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Po całej kuchni roznosi się jesienny, cynamonowy zapach. To znak, że super szybka domowa szarlotka jest gotowa – Smacznego! 

Video Poradnik

Notatki

  • Szarlotka nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu i karmelizowania jabłek, ale jeśli boicie się że Wasz piekarnik nie dopiecze ciasta to włóżcie sam kruchy spód na 10 minut do piekarnika. Dopiero później wyłóżcie jabłka i całą resztę. 
  • Ciasto kruche nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Wiem jednak, że wiele osób dodaje ten składnik więc jeśli chcecie to można do mąki, masła, cukru i jajka dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 
  • Zapraszam do wypróbowania również innych moich sprawdzonych przepisów na przykład na szarlotkę z budyniem, pyszną szarlotkę sypaną lub z bezą czy kruszonką na wierzchu. 

Podobne Posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.