Pierniczki
Sprawdzony i zdecydowanie najlepszy przepis na pierniczki. Można je upiec przed samymi Świętami jak i trzy tygodnie wcześniej. Wychodzą idealnie mięciutkie od razu po upieczeniu. Jest to uwielbiany przez Was przepis, który nigdy nie zawodzi. Zrób te przepyszne pierniczki świąteczne i ciesz się wyjątkowym czasem spędzonym z bliskimi.
Przepis na pierniczki
Zbliża się wyjątkowy i cudowny świąteczny czas, więc nie możesz pominąć pysznego wypieku jakim są pierniczki. Mam dla Ciebie przepis, który jest tradycyjny i sprawdzony przez lata. Receptura i składniki są bardzo staranie dobrane, dzięki czemu pierniczki są proste w przygotowaniu i wychodzą idealne. Możesz wykonać je nawet dzień przed Świętami jak i nawet trzy tygodnie wcześniej. Pierniczki po upieczeniu od razu są mięciutkie i nadają się do jedzenia. Dodatek miodu jest jednym z kluczowych składników, nadający nie tylko słodki smak, ale również wilgotność. Ciemny cukier brązowy zawiera więcej melasy niż biały, co wpływa na wilgotność i miękkość ciasta, zatem możesz wybrać który wolisz. Koniecznie pilnuj czasu pieczenia, ponieważ w dużej mierze wpływa on na to czy ciasteczka będą miękkie czy bardziej twarde. Te świąteczne pierniczki są najlepsze jakie dotychczas jadłam dlatego nie korzystam już z innego przepisu!
Pierniczki świąteczne
Jeśli przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to tylko z tym sprawdzonym przepisem! Są to zdecydowanie najlepsze pierniczki jakie jadłam – pyszne i aromatyczne. Coroczne pieczenie pierniczków to nie tylko świetna zabawa. Wspólne przygotowywanie ciasta piernikowego, wycinanie foremek i dekorowanie gotowych pierniczków to doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Wypieki świetnie sprawdzą się jako prezenty świąteczne. Możesz spakować je w ozdobne pudełka lub słoiki, dodając do nich personalny akcent. Taki prezent z pewnością ucieszy Twoich bliskich. Podczas pieczenia rozchodzi się charakterystyczny korzenny aromat, który natychmiast kojarzy się ze świętami. W zeszłym roku robiłam aż kilka porcji, ponieważ ciasteczka rozchodziły się w oka mgnieniu. Ten przepis na pierniczki świąteczne jest po prostu idealny!
Pierniczki
Danie: PIERNICZKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY40
sztuk30
minut100
kcalSkładniki
100g cukru białego lub brązowego
80g masła
120g miodu płynnego
420g mąki pszennej tortowej
1 jajko
10g kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
INSTRUKCJA
- Na początku w średniej wielkości rondelku należy umieścić płynny miód, masło, oraz cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wsypać przyprawę do piernika i zamieszać. Podgrzewać jeszcze chwilę, a następnie odstawić do wystygnięcia.
- Do większej miski dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz kakao- składniki wymieszać. Następnie wlać rozpuszczone i przestudzone składniki oraz jajko. Całość wyrabiać dłonią kilka minut aż uzyskamy jednolite ciasto piernikowe.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną pozostawić pod przykryciem, a drugą wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i wałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 8 minut. Po upieczeniu pierniczki studzić na kratce kuchennej.
- Z pozostałą drugą częścią ciasta postępować dokładnie tak samo jak z pierwszą. Pierniczki wyszły pyszne! Można je lukrować w ten sam dzień gdy całkowicie ostygną lub po leżakowaniu.
SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT ! 🙂
Video Poradnik
Notatki
- Przyprawa do piernika to mieszanka różnych aromatycznych przypraw korzennych zawierających m.in.: imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa i kardamon. Możesz zatem użyć właśnie tych przypraw zamiast gotowej mieszanki.
- Pyszne pierniczki mogą leżakować w słoiku, puszce lub pojemniku. Dzięki temu odpowiednio dojrzewają. Można je udekorować w dowolnym czasie (po upieczeniu lub po leżakowaniu). Najlepiej zrobić to lukrem i wiórkami kokosowymi.
- To czy pierniczki będą bardziej twarde czy miękkie zależy od Was. Im ciasto rozwałkujecie grubiej tym pierniczki będą bardziej miękkie. Jeśli lubicie pierniki bardziej chrupiące to rozwałkujcie ciasto cieniutko. Twardość zależy również od czasu pieczenia.
- Ciasto na pierniczki możemy zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
- W przepisie użyłam cukier biały, ale jeśli wolisz możesz zamienić na brązowy.