Ryba po grecku
Sprawdzony od lat i najlepszy przepis na klasyczną rybę po grecku. Połączenie pysznej i soczystej ryby wraz z duszonymi warzywami to duet idealny. Dodatkowo przygotujesz ją w zaledwie 30 minut. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Możemy jeść ją na zimno lub na ciepło. Smak ryby na pewno zadowoli wszystkich Twoich gości. A co najważniejsze.. pięknie ozdobi każdy wigilijny stół!

Jak zrobić rybę po grecku?
Nigdy nie robiłeś ryby po grecku i nie wiesz od czego zacząć? Przygotuj ją razem ze mną, a obiecują Ci, że stanie się ona Twoim ulubionym daniem podczas świątecznych uroczystości. Potrawa wykorzystuje świeże ryby, warzywa i aromatyczne zioła, co sprawia, że jest zdrowa i bogata w składniki odżywcze. Z tym przepisem przygotowanie ryby po grecku nie zajmie Ci dłużej niż 30 minut. Wystarczy, że przygotujesz starte na tarce warzywa takie jak por, cebula, marchewka oraz pietruszka i poddusisz je na niewielkiej ilości wody. Staną się one pyszną pierzynką dla naszej ryby, którą przygotujesz w kilku prostych krokach. Wystarczy filety dobrze umyć, wysuszyć i oprószyć przyprawami. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony. Później już tylko układanie wszystkich składników w naczyniu. Ryba po grecku jest od razu gotowa do jedzenia, możesz ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Jaką rybę wybrać?
Do przygotowania ryby po grecku możesz wybrać różne rodzaje ryb, w zależności od twoich preferencji smakowych i dostępności na rynku. Upewnij się, że ryba, którą wybierasz, jest świeża. Oto kilka popularnych rodzajów, które nadają się do tego dania: Dorsz – jest lekki, delikatny w smaku i łatwo dostępny. Możesz wybrać filety dorsza do przygotowania dania. Miruna – smaczna i soczysta. Po przygotowaniu bardzo krucha i delikatna. Idealnie nadaje się do dań wigilijnych. Łosoś – smaczna i bogata w tłuszcze ryba, która również świetnie sprawdzi się w tej potrawie. Jego różowy kolor i intensywny smak mogą nadać potrawie wyjątkowy charakter. Morszczuk – jest łagodny w smaku i ma delikatne mięso. Jest to ryba o umiarkowanej teksturze, co sprawia, że dobrze komponuje się z warzywami i przyprawami. Białe ryby morskie – takie jak flądra, mintaj czy sola, również mogą być używane do ryby po grecku.
Ryba po grecku
Danie: WIGILIAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY8
porcji30
minut200
kcalSkładniki
700g ryby ( u mnie dorsz)
2 korzenie pietruszki
500g marchewki
1 cebula
1 por
4 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
mąka pszenna do obtoczenia ryby
sól, pieprz, oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
INSTRUKCJA
- Na początku przygotować wszystkie warzywa. Pora należy pokroić w piórka, a cebulę w kostkę. Pietruszkę i marchew obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę wraz z porem należy zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Po tym czasie na patelnię dołożyć marchewkę i pietruszkę, wlać pół szklanki wody. Do tego dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz słodką paprykę. Wymieszać i całość dusić pod przykryciem około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu trzeba przemieszać.
- W tym czasie przygotować rybę. Jeśli filety są mrożone to koniecznie trzeba je rozmrozić, a następnie osuszyć z wody. Rybę pokroić na kawałki. Doprawić je solą, pieprzem i oregano. Następnie dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika po 3-4 minuty z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
- Warzywa na patelni już zmiękły więc należy dodać do nich przecier pomidorowy i całość smażyć jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.
- Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu. Na początku połowę warzyw, następnie rybę i pozostałe warzywa. Całość można udekorować cytryną i natką pietruszki. Rewelacyjna ryba po grecku gotowa!
Video Poradnik
Notatki
- Rybę po grecku można podawać w wersji na ciepło jak i na zimno.
- W tym przepisie można wykorzystać swoje ulubione warzywa, super sprawdzi się np. seler.