Ciasto z malinami
Jeśli czekasz cały rok na sezonowe owoce, żeby nacieszyć się pysznymi wypiekami to idealnie trafiłeś. Mam dla Ciebie wyśmienity przepis na przepyszne ciasto z malinami. Jest błyskawiczne do zrobienia i nie wymaga pieczenia, co sprawia, że każdy poradzi sobie z tym kulinarnym dziełem. Połączenie warstw takich jak masa budyniowa, maliny oraz lekka śmietanka, sprawia, że ciasto jest lekkie jak chmurka i rozpływa się w ustach.
Prosty przepis na ciasto z malinami
Ciasto z malinami jest proste i szybkie do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi ten deser, dlatego robię go bardzo często z ogromną przyjemnością. Maliny nadają ciastu nie tylko smak, ale także piękny kolor. Ich intensywna czerwień sprawia, że wypiek wygląda apetycznie i zachęcająco. Pomimo swojego wyjątkowego smaku, ciasto to jest łatwe do przygotowania. Bez zbędnych komplikacji w kuchni, możesz stworzyć coś pysznego i zachwycającego. Świetnie sprawdzi się na różne okazje – od spotkania z przyjaciółmi, przez rodzinne uroczystości, po relaksującą kawę w samotności. Jest uniwersalne i zawsze mile widziane. Zrób to pyszne malinowe ciasto z galaretką, a zyskasz efektowny deser który zachwyci Twoich bliskich!
Ciasto z malinami i budyniem
Przygotowanie pysznego ciasta z malinami i budyniem to świetny pomysł, który z pewnością umili Ci czas i dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników, ciasto staje się niezwykle lekkie i puszyste. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie delikatność w wypiekach. Maliny są bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik, co czyni je doskonałym dodatkiem do ciasta. Ich soczysty smak wnosi świeżość i delikatną kwasowość. Dodatek budyniu nadaje mu kremową konsystencję, która doskonale komponuje się z owocami. Sprawia również, że każdy kęs będzie aksamitny i pełen smaku. Nie zwlekaj dłużej! Rozpocznij przygotowanie tego niesamowitego ciasta z malinami i budyniem, a zapewniam Cię, że każdy kawałek będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.
Ciasto z malinami
Danie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY4
porcje30
minut300
kcalSkładniki
200g herbatników kakaowych
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (2 x 40g)
800 ml mleka
200g masła
4 łyżki cukru
500g mrożonych malin
2 galaretki malinowe
250 ml śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
czekolada mleczna
INSTRUKCJA
- Na początku przygotować budyń. Na ogniu zagotować 500 ml mleka wraz z 4 łyżkami cukru. W 300 ml zimnego mleka należy dokładnie rozmieszać dwa budynie, które wlewamy do gotującego się mleka – cały czas mieszając. Po zgęstnieniu, odstawić do całkowitego przestudzenia.
- W tym czasie można przygotować galaretkę malinową, którą należy rozpuścić w 600 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia. Na spód blaszki o wymiarach 22 x 25 cm wyłożyć herbatniki kakaowe.
- Do misy dodać miękkie masło i zacząć je ubijać na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Cały czas miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest już gotowa to należy wyłożyć ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Na to wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
- Do przestudzonej galaretki dodać mrożone maliny i wymieszać łyżką. Konsystencja szybko zrobi się gęsta i gotowa by wyłożyć ją na herbatniki. Wyrównać i odstawić na czas przygotowywania kolejnych składników.
- Mocno schłodzoną śmietankę 36% należy zacząć ubijać na dużych obrotach miksera. Po chwili dodać cukier puder i całość ubić na gęstą masę. Następnie należy przełożyć ją na warstwę z malinami. Ostatnim elementem ciasta jest mleczna czekolada, którą należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie obficie posypać wierzch ciasta i włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Jeśli nie jesteś fanem herbatników to jako zamiennik możesz upiec biszkopt, który przekroisz na pół i wykorzystasz w opisanym wyżej wypieku.