ciasto z malinami
||

Ciasto z malinami

Jeśli czekasz cały rok na sezonowe owoce, żeby nacieszyć się pysznymi wypiekami to idealnie trafiłeś. Mam dla Ciebie wyśmienity przepis na przepyszne ciasto z malinami. Jest błyskawiczne do zrobienia i nie wymaga pieczenia, co sprawia, że każdy poradzi sobie z tym kulinarnym dziełem. Połączenie warstw takich jak masa budyniowa, maliny oraz lekka śmietanka, sprawia, że ciasto jest lekkie jak chmurka i rozpływa się w ustach. 

ciasto z malinami
Ciasto z malinami

Prosty przepis na ciasto z malinami 

Ciasto z malinami jest proste i szybkie do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi ten deser, dlatego robię go bardzo często z ogromną przyjemnością. Maliny nadają ciastu nie tylko smak, ale także piękny kolor. Ich intensywna czerwień sprawia, że wypiek wygląda apetycznie i zachęcająco. Pomimo swojego wyjątkowego smaku, ciasto to jest łatwe do przygotowania. Bez zbędnych komplikacji w kuchni, możesz stworzyć coś pysznego i zachwycającego. Świetnie sprawdzi się na różne okazje – od spotkania z przyjaciółmi, przez rodzinne uroczystości, po relaksującą kawę w samotności. Jest uniwersalne i zawsze mile widziane. Zrób to pyszne malinowe ciasto z galaretką, a zyskasz efektowny deser który zachwyci Twoich bliskich!

ciasto z malinami i budyniem

Ciasto z malinami i budyniem

Przygotowanie pysznego ciasta z malinami i budyniem to świetny pomysł, który z pewnością umili Ci czas i dostarczy niezapomnianych doznań smakowych.  Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników, ciasto staje się niezwykle lekkie i puszyste. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie delikatność w wypiekach. Maliny są bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik, co czyni je doskonałym dodatkiem do ciasta. Ich soczysty smak wnosi świeżość i delikatną kwasowość. Dodatek budyniu nadaje mu kremową konsystencję, która doskonale komponuje się z owocami. Sprawia również, że każdy kęs będzie aksamitny i pełen smaku. Nie zwlekaj dłużej! Rozpocznij przygotowanie tego niesamowitego ciasta z malinami i budyniem, a zapewniam Cię, że każdy kawałek będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. 

Ciasto z malinami

Autor Szefowa KuchniDanie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 200g herbatników kakaowych

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (2 x 40g)

  • 800 ml mleka

  • 200g masła

  • 4 łyżki cukru

  • 500g mrożonych malin

  • 2 galaretki malinowe

  • 250 ml śmietanki 30-36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • czekolada mleczna

INSTRUKCJA

  • Na początku przygotować budyń. Na ogniu zagotować 500 ml mleka wraz z 4 łyżkami cukru. W 300 ml zimnego mleka należy dokładnie rozmieszać dwa budynie, które wlewamy do gotującego się mleka – cały czas mieszając. Po zgęstnieniu, odstawić do całkowitego przestudzenia.
  • W tym czasie można przygotować galaretkę malinową, którą należy rozpuścić w 600 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia. Na spód blaszki o wymiarach 22 x 25 cm wyłożyć herbatniki kakaowe.
  • Do misy dodać miękkie masło i zacząć je ubijać na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Cały czas miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest już gotowa to należy wyłożyć ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Na to wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
  • Do przestudzonej galaretki dodać mrożone maliny i wymieszać łyżką. Konsystencja szybko zrobi się gęsta i gotowa by wyłożyć ją na herbatniki. Wyrównać i odstawić na czas przygotowywania kolejnych składników.
  • Mocno schłodzoną śmietankę 36% należy zacząć ubijać na dużych obrotach miksera. Po chwili dodać cukier puder i całość ubić na gęstą masę. Następnie należy przełożyć ją na warstwę z malinami. Ostatnim elementem ciasta jest mleczna czekolada, którą należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie obficie posypać wierzch ciasta i włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Jeśli nie jesteś fanem herbatników to jako zamiennik możesz upiec biszkopt, który przekroisz na pół i wykorzystasz w opisanym wyżej wypieku.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *