Ciasto z borówkami i mascarpone
Lato ma swój niepowtarzalny smak, który potrafi przenieść nas w krainę soczystych owoców i lekkich deserów. W międzyczasie między słonecznymi przygodami a błogim lenistwem na plaży, mamy doskonałą okazję cieszyć się pysznymi, sezonowymi przysmakami. Wśród nich królują świeże borówki amerykańskie, które swoim intensywnym kolorem i wyrazistym smakiem doskonale komponują się z kremowym luksusem mascarpone. Zdradzę Wam dzisiaj sekret niezwykłego połączenia tych składników. Przepis na ciasto z borówkami i mascarpone jest bardzo prosty i wykonasz go w kilka chwil.
Tarta z borówkami amerykańskimi
Po zrobieniu i spróbowaniu tej tarty przekonasz się, że każdy kęs to harmonijne połączenie intensywnego smaku borówek z delikatnością czekoladowego kruchego spodu. Soczyste owoce pełne witamin idealnie komponują się z lekką śmietankową masą, tworząc zgrany duet, który kusi i zachwyca. Tarta z borówkami amerykańskimi to nie tylko deser, to uczta dla zmysłów, której smak na długo pozostaje w pamięci.
Szybkie ciasto z borówkami i białą czekoladą
Marzysz o deserze, który w jednym kęsie przeniesie Cię w krainę smaków? Ciasto z borówkami i białą czekoladą to kulinarne mistrzostwo, które połączenie owocowej świeżości z delikatną słodyczą białej czekolady tworzy prawdziwą eksplozję smaków. Dodatkowo ten deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i każdy będzie w stanie go zrobić. Przekonaj się, że to więcej niż tylko tarta z borówkami – to chwila luksusu, która sprawi, że Twój dzień stanie się smaczniejszy i piękniejszy.
Ciasto z borówkami i mascarpone
Danie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY10
porcji50
minut300
kcalSkładniki
200g herbatników kakaowych
125g masła
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
100g białej czekolady
200g ulubionej konfitury (np. z czarnej porzeczki)
300g borówki amerykańskiej
INSTRUKCJA
- Herbatniki należy rozgnieść lub całkowicie zblendować. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki na 20 minut.
- Do misy dodać śmietankę i zacząć ubijać. Po chwili dodać cukier puder i dalej miksować do zgęstnienia. Następnie stopniowo dodawać mascarpone i ubijać aż masa będzie gładka. Kolejno dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę – dokładnie wymieszać.
- Na spód wyjęty z lodówki należy rozprowadzić konfiturę, a na to wyłożyć masę śmietankową i na wierzch borówki.
- Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
SMACZNEGO!
Hej! Zrobilam ciasto wg Twojego przepisu – wyszło bardzo dobre 🙂 Taka śmietankowa chmurka. Słodycz w punkt. Na spód użyłam zwykłych herbatników, dosypalam kakao Celiko i orzechow włoskich, kruszone fajnie współgrają z gładka śmietankowa góra. Na zdjęciu Twoje ciacho jest jednak nieco bardziej zbite niż moje – siedzi już 12h w lodówce i raczej jego konsystencja się już nie zmieni. Jakiego mascarpone używałaś? I jakiej śmietanki? U mnie serek Piątnica i ś.30% Łaciata. Na drugi raz albo dodam łyżkę rozpuszczonej żelatyny albo 250ml śmietany zamienię na 36% 🙂 Przepis wypróbuję z pewnością jeszcze nie raz! Pozdrawiam ❤️