Ciasto z borówkami i skyrem
Lekkie ciasto z galaretką i skyrem
Szukasz przepisu na orzeźwiający deser idealny na letnie dni? Mam dla Ciebie coś specjalnego – szybkie i zdrowe ciasto z galaretką w wersji fit. Masa jest zrobiona z islandzkich skyrów, które są niskokaloryczne i bogate w białko. Połączymy je z borówkami, tworząc ucztę dla podniebienia. Przepis jest bardzo szybki i prosty, a to lekkie ciasto z galaretką i skyrem nie obciąży waszej wagi i zdrowia. Rozpocznij smakowitą podróż z tym rewelacyjnym deserem!
Kruche ciasto z borówkami
Dopełnieniem tego pysznego ciasta jest kruchy spód, który znakomicie komponuje się z puszystą masą ze skyra oraz galaretką z borówkami. Dzięki temu uzyskamy idealną harmonię smaków. Moja rodzina uwielbia ten deser za jego lekkość i orzeźwiający smak. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty i nawet osoby początkujące na pewno sobie poradzą.
Ciasto z borówkami i skyrem
Danie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY8
porcje2
godziny300
kcalSkładniki
- Ciasto kruche:
180g mąki pszennej
100g masła
1 jajko
40g cukru
- Pozostałe:
800g naturalnego islandzkiego skyra
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki truskawkowe
borówki
INSTRUKCJA
- Galaretki cytrynowe należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć ze sobą i wyrabiać kilka minut. Następnie gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na wielkość tortownicy – u mnie 24 cm. Przełożyć na spód blaszki i dłonią wyrównać. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180’C na 25 minut. - Galaretki truskawkowe należy rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
- Do miski przełożyć skyr. Dodać do niego tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia. Odstawić na kilka chwil aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie przełożyć na ciasto kruche i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Następnie na masę wyłożyć borówki i wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Ciasto schłodzić aż galaretka będzie gotowa. Podawać na zimno.
SMACZNEGO!