Ciasto z borówkami i skyrem

Lekkie ciasto z galaretką i skyrem

Szukasz przepisu na orzeźwiający deser idealny na letnie dni? Mam dla Ciebie coś specjalnego – szybkie i zdrowe ciasto z galaretką w wersji fit. Masa jest zrobiona z islandzkich skyrów, które są niskokaloryczne i bogate w białko. Połączymy je z borówkami, tworząc ucztę dla podniebienia. Przepis jest bardzo szybki i prosty, a to lekkie ciasto z galaretką i skyrem nie obciąży waszej wagi i zdrowia. Rozpocznij smakowitą podróż z tym rewelacyjnym deserem!

Kruche ciasto z borówkami

Dopełnieniem tego pysznego ciasta jest kruchy spód, który znakomicie komponuje się z puszystą masą ze skyra oraz galaretką z borówkami. Dzięki temu uzyskamy idealną harmonię smaków. Moja rodzina uwielbia ten deser za jego lekkość i orzeźwiający smak. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty i nawet osoby początkujące na pewno sobie poradzą.

Ciasto z borówkami i skyrem

Autor Szefowa KuchniDanie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

8

porcje
Czas przygotowania

2

godziny 
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 180g mąki pszennej

  • 100g masła

  • 1 jajko

  • 40g cukru

  • Pozostałe:
  • 800g naturalnego islandzkiego skyra

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 2 galaretki truskawkowe

  • borówki

INSTRUKCJA

  • Galaretki cytrynowe należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć ze sobą i wyrabiać kilka minut. Następnie gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    Po tym czasie rozwałkować na wielkość tortownicy – u mnie 24 cm. Przełożyć na spód blaszki i dłonią wyrównać. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180’C na 25 minut.
  • Galaretki truskawkowe należy rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
  • Do miski przełożyć skyr. Dodać do niego tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia. Odstawić na kilka chwil aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie przełożyć na ciasto kruche i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Następnie na masę wyłożyć borówki i wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Ciasto schłodzić aż galaretka będzie gotowa. Podawać na zimno.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *