|

Prosta szarlotka bez pieczenia

Przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia

Masz ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie chcesz spędzić zbyt dużo czasu w kuchni? Mam dla Ciebie wyśmienity przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia. Jest to fajna alternatywa gdy brak Ci czasu, a potrzebujesz wykonać pyszne ciasto dla zbliżających się gości. Składa się z bardzo prostych składników, więc nawet osoby początkujące nie będą miały problemu z wykonaniem tego deseru. Połączenie soczystych jabłek oraz masy śmietankowej na pewno zaspokoi Twoje podniebienie i sprawi, że po ten sprawdzony przepis na szarlotkę będziesz sięgać bardzo często!

Najlepsza szarlotka na herbatnikach

Pomimo pysznego smaku i ciekawego wyglądu, szarlotka jest stosunkowo prosta w wykonaniu. Dzięki kilku podstawowym składnikom i odrobinie czasu możesz mieć pyszny deser gotowy do spożycia. Jest to najlepsza szarlotka na herbatnikach jaką kiedykolwiek jadłam, zatem to świetny pomysł aby zaimponować gościom. Jeśli więc szukasz pysznego i łatwego do zrobienia deseru, rozważ zrobienie tej szarlotki. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!

Prosta szarlotka bez pieczenia

Autor Szefowa KuchniDanie: SZARLOTKAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

10

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 1,5 kg jabłek

  • 120ml wody

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 500ml śmietanki 30-36%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)

  • 2 opakowania herbatników

  • 1 czekolada mleczna

INSTRUKCJA

  • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dać do garnka, wlać 120 ml wody i smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać galaretki cytrynowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • Mocno schłodzoną śmietankę 30-36% zacząć ubijać mikserem. Pod koniec dodać cukier puder i ubić na gęstą masę. Opcjonalnie można dodać 2 śmietan-fixy lub żelatynę, gdy chcemy uzyskać jeszcze sztywniejszą konsystencję masy.
  • Blaszkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód dać pierwszą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć kolejne warstwy: połowa jabłek, druga warstwa herbatników, druga połowa jabłek, trzecia warstwa herbatników.
  • Na gotowe warstwy wyłożyć całą masę śmietankową, równomiernie rozprowadzić, a wierzch posypać startą mleczną czekoladą.
  • Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem przez kilka godzin, aby herbatniki zmiękły a jabłka z masą się usztywniły.
  • Śmietankę przed ubiciem należy bardzo mocno schłodzić.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *