Prosta szarlotka bez pieczenia
Przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia
Masz ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie chcesz spędzić zbyt dużo czasu w kuchni? Mam dla Ciebie wyśmienity przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia. Jest to fajna alternatywa gdy brak Ci czasu, a potrzebujesz wykonać pyszne ciasto dla zbliżających się gości. Składa się z bardzo prostych składników, więc nawet osoby początkujące nie będą miały problemu z wykonaniem tego deseru. Połączenie soczystych jabłek oraz masy śmietankowej na pewno zaspokoi Twoje podniebienie i sprawi, że po ten sprawdzony przepis na szarlotkę będziesz sięgać bardzo często!

Najlepsza szarlotka na herbatnikach
Pomimo pysznego smaku i ciekawego wyglądu, szarlotka jest stosunkowo prosta w wykonaniu. Dzięki kilku podstawowym składnikom i odrobinie czasu możesz mieć pyszny deser gotowy do spożycia. Jest to najlepsza szarlotka na herbatnikach jaką kiedykolwiek jadłam, zatem to świetny pomysł aby zaimponować gościom. Jeśli więc szukasz pysznego i łatwego do zrobienia deseru, rozważ zrobienie tej szarlotki. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!
Prosta szarlotka bez pieczenia
Danie: SZARLOTKAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY10
porcje30
minut300
kcalSkładniki
1,5 kg jabłek
120ml wody
2 galaretki cytrynowe
500ml śmietanki 30-36%
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
2 opakowania herbatników
1 czekolada mleczna
INSTRUKCJA
- Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dać do garnka, wlać 120 ml wody i smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać galaretki cytrynowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- Mocno schłodzoną śmietankę 30-36% zacząć ubijać mikserem. Pod koniec dodać cukier puder i ubić na gęstą masę. Opcjonalnie można dodać 2 śmietan-fixy lub żelatynę, gdy chcemy uzyskać jeszcze sztywniejszą konsystencję masy.
- Blaszkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód dać pierwszą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć kolejne warstwy: połowa jabłek, druga warstwa herbatników, druga połowa jabłek, trzecia warstwa herbatników.
- Na gotowe warstwy wyłożyć całą masę śmietankową, równomiernie rozprowadzić, a wierzch posypać startą mleczną czekoladą.
- Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem przez kilka godzin, aby herbatniki zmiękły a jabłka z masą się usztywniły.
- Śmietankę przed ubiciem należy bardzo mocno schłodzić.