Najlepsze domowe pączki

Sprawdzony przepis na pączki z marmoladą

Pączki to smakołyk, z którego korzysta wiele osób na całym świecie. Są wykonane ze słodkiego ciasta drożdżowego i wypełnione różnymi smakami, takimi jak przetwory owocowe, budyń lub czekolada. Usmażone na złoty kolor i zwieńczone cukrem pudrem lub lukrem, dzięki czemu są idealną ucztą na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy szukasz słodkiego śniadania, przekąski w środku dnia, czy deseru – ten sprawdzony przepis na pączki z marmoladą na pewno zadowoli każdego. Dlaczego więc nie spróbować ich dzisiaj?

Domowe pączki na Tłusty Czwartek

Pieczenie pączków w domu to świetny sposób, aby cieszyć się tym tradycyjnym przysmakiem wraz z rodziną. Z pewnością jest to ulubiona przekąska na Tłusty Czwartek i karnawał. Jak je wykonać żeby wyszły jeszcze lepsze niż z cukierni? Wystarczy, że skorzystasz z mojego sprawdzonego przepisu na domowe pączki, które zawsze wychodzą pyszne i puszyste.

Najlepsze domowe pączki

Autor Szefowa KuchniDanie: PĄCZKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŚREDNI
Porcje

15

sztuk
Czas przygotowania

1

godzina 

30

minut
Czas smażenia

20

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 500g mąki pszennej

  • 25g drożdży

  • 250ml mleka

  • 50g masła

  • 4 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 2 łyżki spirytusu lub rumu

  • 120g ulubionej marmolady

  • około 1 litr oleju do smażenia

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

INSTRUKCJA

  • Do drożdży dodać 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru – całość dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i dobrze się spienić.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtka, roztopione i przestudzone masło, cukier, ciepłe mleko, spirytus lub rum oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiać przez około 15 minut.  Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać dwie minuty. Następnie urywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, nakładać po 1 łyżeczce marmolady do środka, zlepić brzegi i finalnie uformować kulkę. Tak przygotowane pączki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wykładać na odpowiednio nagrzany olej (do 170’C) i smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
  • Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik kuchenny.
  • Po ostudzeniu pączki posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
  • Biała obwódka wokół pączka świadczy o jego lekkości i puszystości, czyli dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym.
  • Do ciasta dodajemy spirytus, aby uniknąć wchłaniania przez pączki zbyt dużej ilości oleju podczas smażenia.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *