Najlepsze domowe pączki
Sprawdzony przepis na pączki z marmoladą
Pączki to smakołyk, z którego korzysta wiele osób na całym świecie. Są wykonane ze słodkiego ciasta drożdżowego i wypełnione różnymi smakami, takimi jak przetwory owocowe, budyń lub czekolada. Usmażone na złoty kolor i zwieńczone cukrem pudrem lub lukrem, dzięki czemu są idealną ucztą na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy szukasz słodkiego śniadania, przekąski w środku dnia, czy deseru – ten sprawdzony przepis na pączki z marmoladą na pewno zadowoli każdego. Dlaczego więc nie spróbować ich dzisiaj?
Domowe pączki na Tłusty Czwartek
Pieczenie pączków w domu to świetny sposób, aby cieszyć się tym tradycyjnym przysmakiem wraz z rodziną. Z pewnością jest to ulubiona przekąska na Tłusty Czwartek i karnawał. Jak je wykonać żeby wyszły jeszcze lepsze niż z cukierni? Wystarczy, że skorzystasz z mojego sprawdzonego przepisu na domowe pączki, które zawsze wychodzą pyszne i puszyste.
Najlepsze domowe pączki
Danie: PĄCZKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŚREDNI15
sztuk1
godzina30
minut20
minut300
kcalSkładniki
500g mąki pszennej
25g drożdży
250ml mleka
50g masła
4 żółtka
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub rumu
120g ulubionej marmolady
około 1 litr oleju do smażenia
cukier puder lub lukier do dekoracji
INSTRUKCJA
- Do drożdży dodać 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru – całość dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i dobrze się spienić.
- Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtka, roztopione i przestudzone masło, cukier, ciepłe mleko, spirytus lub rum oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiać przez około 15 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać dwie minuty. Następnie urywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, nakładać po 1 łyżeczce marmolady do środka, zlepić brzegi i finalnie uformować kulkę. Tak przygotowane pączki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wykładać na odpowiednio nagrzany olej (do 170’C) i smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
- Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik kuchenny.
- Po ostudzeniu pączki posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Biała obwódka wokół pączka świadczy o jego lekkości i puszystości, czyli dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym.
- Do ciasta dodajemy spirytus, aby uniknąć wchłaniania przez pączki zbyt dużej ilości oleju podczas smażenia.