Oponki serowe
Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych i mięciutkich oponek serowych. Zdradzę Ci mój najlepszy i sprawdzony przepis, który stosuję od lat. Pączki serowe wychodzą tak smaczne, że znikają ze stołu w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia i zawsze prosi o dokładkę. Wypróbuj ten prosty przepis, a nie będziesz już korzystać z żadnego innego!
Przepis na oponki serowe
Pyszne, mięciutkie i puszyste.. czyli oponki z serem, zwane również pączkami z dziurką. Przygotujesz je bardzo szybko i sprawnie dlatego zawsze tak chętnie je robimy. Lekkie i jeszcze ciepłe oponki są tak apetyczne, że rozchodzą się w oka mgnieniu. Co najlepsze równie dobre i puszyste są także na drugi dzień, więc śmiało możesz przygotować podwójną porcję. Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy i z pewnością mogę stwierdzić, że jest to najlepszy przepis na oponki jaki znam!
Szybkie oponki z serem na Tłusty Czwartek
Oponki serowe to jeden z najczęściej wybieranych przysmaków na okres karnawałowy i Tłusty Czwartek. Często wygrywają z pączkami czy faworkami dlatego, że przygotowanie ich to zaledwie chwila. Powstają z ciasta twarogowego z dodatkiem sody dlatego nie trzeba czekać aż wyrosną. Wystarczy połączyć kilka składników, usmażyć i gotowe. Są tak smaczne i pyszne, że każdy je uwielbia. Ten sprawdzony przepis na oponki serowe po prostu musisz zrobić na Tłusty Czwartek!
Oponki serowe
Danie: OPONKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŚREDNI20
sztuk30
minut300
kcalSkładniki
250g półtłustego twarogu
250g mąki pszennej
2 żółtka
100g gęstej śmietany 18%
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 – 1,5 litra oleju do smażenia
INSTRUKCJA
- Ser biały przecisnąć przez praskę (lub zmielić) i włożyć do miski.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wsypać do twarogu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki: żółtka, śmietanę, cukier zwykły i waniliowy.
- Ciasto chwilę zagniatać. Ma ono kleistą konsystencję więc można delikatnie podsypać mąką żeby łatwiej je wyrobić.
- Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm.
Wykroić szklanką kółka o średnicy około 7 cm, a w środku wycinać nakrętką mniejsze kółeczka o średnicy około 2 cm. - Do garnka wlać olej i rozgrzać do 180’C. Wkładać po kilka oponek i po wypłynięciu smażyć na rumiany kolor po 2 minuty z każdej strony.
- Odkładać na ręczniki papierowe żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Ciasto ma konsystencję klejącą. Podczas wyrabiania można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo żeby ciasto nie straciło na puszystości.
- Do ciasta można dodać kieliszek octu lub spirytusu, aby ograniczyć wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.
- Po usmażeniu najlepiej podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem. Będą pycha!