Oponki serowe

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych i mięciutkich oponek serowych. Zdradzę Ci mój najlepszy i sprawdzony przepis, który stosuję od lat. Pączki serowe wychodzą tak smaczne, że znikają ze stołu w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia i zawsze prosi o dokładkę. Wypróbuj ten prosty przepis, a nie będziesz już korzystać z żadnego innego!

oponki z serem
Oponki z serem

Przepis na oponki serowe

Pyszne, mięciutkie i puszyste.. czyli oponki z serem, zwane również pączkami z dziurką. Przygotujesz je bardzo szybko i sprawnie dlatego zawsze tak chętnie je robimy. Lekkie i jeszcze ciepłe oponki są tak apetyczne, że rozchodzą się w oka mgnieniu. Co najlepsze równie dobre i puszyste są także na drugi dzień, więc śmiało możesz przygotować podwójną porcję. Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy i z pewnością mogę stwierdzić, że jest to najlepszy przepis na oponki jaki znam!

oponki serowe
Oponki serowe

Szybkie oponki z serem na Tłusty Czwartek

Oponki serowe to jeden z najczęściej wybieranych przysmaków na okres karnawałowy i Tłusty Czwartek. Często wygrywają z pączkami czy faworkami dlatego, że przygotowanie ich to zaledwie chwila. Powstają z ciasta twarogowego z dodatkiem sody dlatego nie trzeba czekać aż wyrosną. Wystarczy połączyć kilka składników, usmażyć i gotowe. Są tak smaczne i pyszne, że każdy je uwielbia. Ten sprawdzony przepis na oponki serowe po prostu musisz zrobić na Tłusty Czwartek!

Oponki serowe

Autor Szefowa KuchniDanie: OPONKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŚREDNI
Porcje

20

sztuk
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 250g półtłustego twarogu

  • 250g mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 100g gęstej śmietany 18%

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 – 1,5 litra oleju do smażenia

INSTRUKCJA

  • Ser biały przecisnąć przez praskę (lub zmielić) i włożyć do miski.
  • Przesianą mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wsypać do twarogu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki: żółtka, śmietanę, cukier zwykły i waniliowy.
  • Ciasto chwilę zagniatać. Ma ono kleistą konsystencję więc można delikatnie podsypać mąką żeby łatwiej je wyrobić.
  • Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm.
    Wykroić szklanką kółka o średnicy około 7 cm, a w środku wycinać nakrętką mniejsze kółeczka o średnicy około 2 cm.
  • Do garnka wlać olej i rozgrzać do 180’C. Wkładać po kilka oponek i po wypłynięciu smażyć na rumiany kolor po 2 minuty z każdej strony.
  • Odkładać na ręczniki papierowe żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Ciasto ma konsystencję klejącą. Podczas wyrabiania można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo żeby ciasto nie straciło na puszystości.
  • Do ciasta można dodać kieliszek octu lub spirytusu, aby ograniczyć wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.
  • Po usmażeniu najlepiej podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem. Będą pycha!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *