Oponki serowe

Przepis na oponki serowe

Pyszne, mięciutkie i puszyste.. czyli oponki z serem, zwane również pączkami z dziurką. Przygotujesz je bardzo szybko i sprawnie dlatego zawsze tak chętnie je robimy. Lekkie i jeszcze ciepłe oponki posypane cukrem pudrem są tak apetyczne, że rozchodzą się w oka mgnieniu. Co najlepsze równie dobre i puszyste są także na drugi dzień, więc śmiało możesz przygotować podwójną porcję. Przepis na oponki serowe pochodzi z notatnika mojej mamy i z pewnością mogę stwierdzić, że jest to najlepszy przepis na oponki jaki znam!

Szybkie oponki serowe na Tłusty Czwartek

Oponki serowe to jeden z najczęściej wybieranych przysmaków na karnawał i Tłusty Czwartek. Przygotowanie ich to zaledwie chwila, ponieważ powstają z ciasta twarogowego z dodatkiem sody dlatego nie trzeba czekać aż wyrosną. Wystarczy połączyć kilka składników, usmażyć i gotowe. Są tak smaczne i pyszne, że każdy je uwielbia. Ten przepis na szybkie oponki serowe po prostu musisz zrobić na Tłusty Czwartek!

Oponki serowe

Autor Szefowa KuchniDanie: OPONKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŚREDNI
Porcje

20

sztuk
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 250g półtłustego twarogu

  • 250g mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 100g gęstej śmietany 18%

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 – 1,5 litra oleju do smażenia

INSTRUKCJA

  • Twaróg przecisnąć przez praskę i włożyć do miski.
  • Przesianą mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wsypać do twarogu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki: żółtka, śmietanę, cukier zwykły i wanilinowy.
  • Ciasto chwilę zagniatać. Ma ono kleistą konsystencję więc można delikatnie podsypać mąką żeby łatwiej je wyrobić.
  • Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 1 cm.
    Szklanką wyciąć kółka o średnicy około 7 cm, a w środku nakrętką mniejsze kółeczka o średnicy około 2 cm.
  • Do garnka wlać olej i rozgrzać do 180’C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony.
  • Odkładać na ręczniki papierowe żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Ciasto ma konsystencję klejącą. Podczas wyrabiania można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo żeby ciasto nie straciło na puszystości.
  • Po usmażeniu najlepiej podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem. Będą pycha!

Podobne Posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.