Sałatka warstwowa z kurczakiem i brokułem
Przepis na sałatkę z kurczakiem, brokułem i fetą
Szukasz pomysłu na niezwykłą sałatkę? Mam dla Ciebie propozycję, która nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu ale również pysznie smakuje. Sałatka warstwowa z kurczakiem, brokułem i fetą idealnie sprawdzi się na lunch, kolację, imprezy domowe jak i Święta. Dodatek prażonego słonecznika i sosu czosnkowego sprawia, że pokochacie ten smak już po pierwszym kęsie. Jest to prosty przepis na szybką sałatkę, którą wykonacie w kilka chwil – nawet tuż przed przyjazdem gości!
Najlepsza dietetyczna sałatka z kurczakiem
Sałatki to nieodłączny element zdrowej diety. Są prawdziwą bombą witaminową, a przy okazji pysznie smakują. Są proste w przygotowaniu, sycące i dostarczają organizmowi masę cennych składników odżywczych. Dietetyczna sałatka z kurczakiem to zdrowa przekąska, która może pełnić rolę pełnowartościowego dania, które zabierzesz ze sobą do pracy!
Sałatka warstwowa z kurczakiem i brokułem
Danie: SAŁATKAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY6
porcje30
minut400
kcalSkładniki
1 brokuł
3 pomidory
5 jajek
2 filety z kurczaka
100g sera feta
garść słonecznika
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, ostra papryka,
czosnek granulowany- SOS CZOSNKOWY
180g jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
INSTRUKCJA
- Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz, przyprawę do gyrosa, ostrą paprykę, czosnek granulowany i dokładnie wymieszać. Dodać na patelnię i smażyć kilka minut, a następnie ostudzić.
- Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
- Pomidory i ser feta pokroić w kostkę.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni kilka minut.
- Do miseczki dodać wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszać.
- Na półmisku lub płaskim talerzu układamy warstwami: brokuły naprzemiennie z połówkami jajek, pomidory, sos czosnkowy, kurczak, ser feta, uprażony słonecznik.
SMACZNEGO! 🙂
Video Poradnik
Notatki
- Sałatkę można jeść od razu po zrobieniu lub przechowywać w lodówce.