Faworki (chrusty) – pyszne i kruche!

Sprawdzony przepis na faworki

Chrusty to przysmak na który czekamy cały rok, ponieważ najczęściej robimy je w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Ich przygotowanie nie sprawia wiele problemów, ponieważ składniki są proste, a wykonanie bardzo szybkie. Dobry i sprawdzony przepis na faworki to taki, po którym chrusty wychodzą bardzo delikatne i kruche. Właśnie taką recepturę dziś dla Was przygotowałam – po pierwszym kęsie stwierdzicie, że to najlepszy przepis na domowe faworki!

Jak zrobić kruche faworki?

Przygotowując ciasto na faworki należy pamiętać o dwóch istotnych sekretach.. dzięki nim chrusty wychodzą lekkie i bardzo kruche. Pierwszym sprawdzonym składnikiem jest dodanie spirytusu lub octu do ciasta. Zapobiega to wchłanianiu dużej ilości oleju podczas smażenia. Drugim niezawodnym elementem przepisu jest wielokrotne zagniatanie lub mocne uderzanie wałkiem o ciasto – dzięki temu dobrze je napowietrzymy. Te wszystko sprawi, że faworki zawsze wychodzą niezwykle smaczne i trudno się im oprzeć!

Faworki (chrusty) – pyszne i kruche!

Autor Szefowa KuchniDanie: FAWORKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

60

sztuk
Czas przygotowania

40

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 300g mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka spirytusu, rumu lub octu

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

  • olej do smażenia

Instrukcja

  • Do miski przesiać mąkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki: żółtka, śmietanę, cukier, sól, spirytus. Wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Następnie uderzać w nie wałkiem około 5 minut, aby dobrze je napowietrzyć.
  • Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Nożem lub radełkiem wycinać paski szerokie na 3 cm, a następnie kroić na krótsze kawałki około 10 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie. Przez ten otwór przewlec jeden koniec ciasta tworząc ładne faworki. Odkładać na blat podsypany mąką.
  • W garnku rozgrzać olej rozgrzać do 180′ C. Wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażyć po około 30 – 60 sekund z każdej strony, na złoty kolor.
  • Chrusty wyławiać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Dodanie spirytusu do ciasta nie jest konieczne, ale ja jednak polecam ponieważ zapobiega on wchłanianiu dużej ilości oleju.
  • Polecam jak najdłużej uderzać wałkiem o ciasto. Dzięki temu faworki mają pęcherzyki powietrza i wychodzą bardzo kruche.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *