|

Tortille z mięsem po meksykańsku

Przepis na zapiekane tortille po meksykańsku

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad dla całej rodziny? Przepis na zapiekane tortille po meksykańsku to doskonała propozycja na dobry i pożywny posiłek. Ciekawe połączenie składników sprawia, że danie ma wyrazisty smak i na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe. Tortille z mięsem po meksykańsku najlepiej smakują na ciepło, ale również możesz zaserwować je jako przekąskę na domową imprezę. Goście będą zachwyceni!

Tortille zapiekane z mięsem mielonym

Każdy z nas lubi dania z piekarnika, ponieważ są szybkie i nie wymagają długich godzin spędzonych w kuchni. Tortille zapiekane z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad, ponieważ wystarczy składniki zawinąć w tortille i włożyć do piekarnika. Jest to danie urozmaicone, ciekawe i sycące. Jestem pewna, że jak raz wykonasz ten pyszny posiłek to często będziesz wracać do tego przepisu!

Tortille z mięsem po meksykańsku

Autor Szefowa KuchniDanie: OBIADKuchnia: MEKSYKAŃSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

50

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 400g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)

  • 1 cebula

  • 4 tortille

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • połowa puszki kukurydzy konserwowej

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 100g ulubionego sera żółtego

  • sól, pieprz, oregano, ostra papryka

INSTRUKCJA

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, ostra papryka). Całość wymieszać i smażyć 10 minut.
  • Po tym czasie na patelnię dodać czerwoną fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy – wymieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut.
  • Do małego garnka dodać puszkę krojonych pomidorów. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie gotować przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Farsz podzielić na 4 porcje i wyłożyć na środek każdej tortilli. Placki zawijać najpierw od boków, a później od dołu do góry tak aby nie było otworu.
  • Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać je połową sera żółtego, następnie polać gotowanymi pomidorami i na wierzch druga warstwa sera żółtego.
  • Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180’C i piec przez około 25 minut.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Danie najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale możemy również podzielić tortille na mniejsze kawałki i podawać jako przekąskę.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *