Tortille z mięsem po meksykańsku
Przepis na zapiekane tortille po meksykańsku
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad dla całej rodziny? Przepis na zapiekane tortille po meksykańsku to doskonała propozycja na dobry i pożywny posiłek. Ciekawe połączenie składników sprawia, że danie ma wyrazisty smak i na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe. Tortille z mięsem po meksykańsku najlepiej smakują na ciepło, ale również możesz zaserwować je jako przekąskę na domową imprezę. Goście będą zachwyceni!
Tortille zapiekane z mięsem mielonym
Każdy z nas lubi dania z piekarnika, ponieważ są szybkie i nie wymagają długich godzin spędzonych w kuchni. Tortille zapiekane z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad, ponieważ wystarczy składniki zawinąć w tortille i włożyć do piekarnika. Jest to danie urozmaicone, ciekawe i sycące. Jestem pewna, że jak raz wykonasz ten pyszny posiłek to często będziesz wracać do tego przepisu!
Tortille z mięsem po meksykańsku
Danie: OBIADKuchnia: MEKSYKAŃSKAPoziom trudności: ŁATWY4
porcje50
minut300
kcalSkładniki
400g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
1 cebula
4 tortille
1 puszka czerwonej fasoli
połowa puszki kukurydzy konserwowej
1 puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100g ulubionego sera żółtego
sól, pieprz, oregano, ostra papryka
INSTRUKCJA
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, ostra papryka). Całość wymieszać i smażyć 10 minut.
- Po tym czasie na patelnię dodać czerwoną fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy – wymieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut.
- Do małego garnka dodać puszkę krojonych pomidorów. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie gotować przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Farsz podzielić na 4 porcje i wyłożyć na środek każdej tortilli. Placki zawijać najpierw od boków, a później od dołu do góry tak aby nie było otworu.
- Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać je połową sera żółtego, następnie polać gotowanymi pomidorami i na wierzch druga warstwa sera żółtego.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180’C i piec przez około 25 minut.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Danie najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale możemy również podzielić tortille na mniejsze kawałki i podawać jako przekąskę.