||

Chlebek czosnkowy bez thermomixa

Przepis na chlebek czosnkowo ziołowy

Chleb czosnkowy to pyszny i aromatyczny dodatek do wielu dań. Najczęściej jest podawany na ciepło, np. jako dodatek do zupy lub sałatki. Może być również spożywany na ciepło lub zimno jako samodzielny posiłek lub przekąska. W dzisiejszym wpisie chcę pokazać, jak zrobić chleb czosnkowo ziołowy bez konieczności korzystania z thermomixa. Z pewnością przyda się to tym osobom, które nie posiadają tego urządzenia lub po prostu wolą gotować w tradycyjny sposób. Przygotowanie tego chleba zajmie Wam nieco więcej czasu, niż gdybyście korzystali z thermomixa, ale z pewnością warto, a moim zdaniem smakuje dużo lepiej.

Chlebek czosnkowo maślany na suchych drożdżach

Chlebek czosnkowo-maślany to pyszna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego chleba. Jego wyjątkowy smak i zapach sprawiają, że jest on idealnym dodatkiem do wielu dań lub podawany jako przekąska czy kolacja. W dzisiejszym wpisie chcę pokazać, jak zrobić aromatyczny chlebek czosnkowy na suchych drożdżach. Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się Wam tak bardzo, że będziecie chcieli go wypróbować w swojej kuchni.

Chlebek czosnkowy bez thermomixa

Autor Szefowa KuchniDanie: Wypieki drożdżoweKuchnia: PolskaPoziom trudności: Średni
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 

10

minut
Kalorie

400

kcal
Czas pieczenia

20

Składniki

  • CIASTO
  • 220g mąki pszennej

  • 4g drożdży instant

  • 1 jajko

  • 100ml ciepłego mleka

  • 20g cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 20g masła

  • MASŁO CZOSNKOWE
  • 2 łyżki szczypiorku

  • 20g masła

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 żółtko

  • łyżeczka soli

  • 50g ulubionego sera żółtego

INSTRUKCJA

  • Do miski dodać wszystkie składniki (mąka, drożdże, jajko, cukier, sól, mleko). Ciasto należy wyrabiać dłońmi przez kilka minut aż będzie jednolite. Po tym czasie na ciasto dać miękkie masło i całość dokładnie wyrobić do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.
  • Z gotowego ciasta uformować kulkę i delikatnie ją spłaszczyć. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • W tym samym czasie do miseczki dodać szczypiorek, miękkie masło, czosnek, sól oraz żółtko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i wymieszać.
  • Ser żółty pokroić na cienkie słupki.
  • Po wyrośnięciu ciasto należy spłaszczyć dłońmi i delikatnie naciąć nożykiem 5 razy wzdłuż i 4 razy wszerz. Wierzch posmarować masłem czosnkowym, a w nacięte linie włożyć ser żółty.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C – grzanie góra dół. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Video Poradnik

Notatki

  • Zamiast szczypiorku można użyć ulubionych ziół.
  • Obserwować ciasto podczas pieczenia. Może ono wymagać dłuższego pieczenia w zależności od Waszego piekarnika.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *