Chlebek czosnkowy bez thermomixa
Przepis na chlebek czosnkowo ziołowy
Chleb czosnkowy to pyszny i aromatyczny dodatek do wielu dań. Najczęściej jest podawany na ciepło, np. jako dodatek do zupy lub sałatki. Może być również spożywany na ciepło lub zimno jako samodzielny posiłek lub przekąska. W dzisiejszym wpisie chcę pokazać, jak zrobić chleb czosnkowo ziołowy bez konieczności korzystania z thermomixa. Z pewnością przyda się to tym osobom, które nie posiadają tego urządzenia lub po prostu wolą gotować w tradycyjny sposób. Przygotowanie tego chleba zajmie Wam nieco więcej czasu, niż gdybyście korzystali z thermomixa, ale z pewnością warto, a moim zdaniem smakuje dużo lepiej.
Chlebek czosnkowo maślany na suchych drożdżach
Chlebek czosnkowo-maślany to pyszna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego chleba. Jego wyjątkowy smak i zapach sprawiają, że jest on idealnym dodatkiem do wielu dań lub podawany jako przekąska czy kolacja. W dzisiejszym wpisie chcę pokazać, jak zrobić aromatyczny chlebek czosnkowy na suchych drożdżach. Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się Wam tak bardzo, że będziecie chcieli go wypróbować w swojej kuchni.
Chlebek czosnkowy bez thermomixa
Danie: Wypieki drożdżoweKuchnia: PolskaPoziom trudności: Średni4
porcje1
godzina10
minut400
kcal20
Składniki
- CIASTO
220g mąki pszennej
4g drożdży instant
1 jajko
100ml ciepłego mleka
20g cukru
1 łyżeczka soli
20g masła
- MASŁO CZOSNKOWE
2 łyżki szczypiorku
20g masła
4 ząbki czosnku
1 żółtko
łyżeczka soli
50g ulubionego sera żółtego
INSTRUKCJA
- Do miski dodać wszystkie składniki (mąka, drożdże, jajko, cukier, sól, mleko). Ciasto należy wyrabiać dłońmi przez kilka minut aż będzie jednolite. Po tym czasie na ciasto dać miękkie masło i całość dokładnie wyrobić do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.
- Z gotowego ciasta uformować kulkę i delikatnie ją spłaszczyć. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
- W tym samym czasie do miseczki dodać szczypiorek, miękkie masło, czosnek, sól oraz żółtko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i wymieszać.
- Ser żółty pokroić na cienkie słupki.
- Po wyrośnięciu ciasto należy spłaszczyć dłońmi i delikatnie naciąć nożykiem 5 razy wzdłuż i 4 razy wszerz. Wierzch posmarować masłem czosnkowym, a w nacięte linie włożyć ser żółty.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C – grzanie góra dół. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Video Poradnik
Notatki
- Zamiast szczypiorku można użyć ulubionych ziół.
- Obserwować ciasto podczas pieczenia. Może ono wymagać dłuższego pieczenia w zależności od Waszego piekarnika.