Papryka faszerowana
Poznaj mój przepis na najlepszą paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem. Jest idealna na obiad lub kolację. To zdrowy, pyszny i bardzo sycący posiłek, który uwielbia cała moja rodzina. Dodatkowo pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu. Ten sprawdzony przepis na faszerowaną paprykę jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, a na pewno zachwyci Was swoim smakiem. Wystarczy kilka podstawowych składników i całość zapiec w piekarniku. Koniecznie wypróbuj!
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem to idealne danie na każdą okazję! Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego przepisu, który zachwyci Twoich bliskich to idealnie trafiłeś. Soczysta papryka, wypełniona aromatycznym farszem z mięsa, ryżu i ulubionych przypraw, pieczona do miękkości – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Najlepsze w tym daniu jest to, że możesz dostosować je do swoich upodobań. Wolisz wersję wegetariańską? Zamień mięso na kaszę lub warzywa. Zapiekana papryka to również świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu, ponieważ przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci każdego. Wypróbuj ten przepis już dziś, a zobaczysz jak szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych dań!
Przepis na faszerowaną paprykę
Przepis na papryki faszerowane ryżem i mięsem to świetny pomysł na obiad, który nie tylko wygląda bardzo efektownie, ale również wyśmienicie smakuje. To danie jest szybkie w przygotowaniu, a składniki na pewno znajdziesz u siebie w domu. Według mnie najlepiej wybrać mięso wołowe, ale możecie również użyć wieprzowego. Do tego ryż bądź kasza jaglana, kuskus lub bulgur, pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Całość zapieczona z serem żółtym smakuje obłędnie! Farsz z tego przepisu idealnie nada się również do wypełnienia innych warzyw takich jak cukinia czy bakłażan. Koniecznie wypróbuj, a z pewnością wrócisz do tego dania!
Papryka faszerowana
Danie: OBIADKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY3
porcje1
godzina300
kcalSkładniki
3 duże papryki
1 cebula
300g mięsa mielonego wołowego
100g ryżu (basmati lub jaśminowy)
3 ząbki czosnku
pomidory z puszki
ser żółty lub mozzarella
oliwa z oliwek
szczypiorek (można pominąć)
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka oregano, papryka słodka i ostra
INSTRUKCJA
- Każdą paprykę należy przekroić na pół i oczyścić z nich gniazda nasienne. Następnie wszystkie połówki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15 minut (funkcja grzania górna i dolna).
- W tym czasie ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i całość chwilę smażyć. Po tym czasie dodać zmielone mięso i smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki i doprawić. Całość dusić około 5-7 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, dodać odcedzony ryż i dokładnie wymieszać.
- Podpieczone papryki wypełniamy farszem, posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut. Na koniec posypać szczypiorkiem i gotowe!
SMACZNEGO
Video Poradnik
Notatki
- Papryka nadziewana to świetny pomysł na letni lub jesienny obiad dla całej rodziny. Zamiast mięsa wołowego możesz użyć na przykład karkówkę lub indyka, a zamiast ryżu możesz sięgnąć po różnego rodzaju kasze. Wybór należy już do Ciebie.