placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinią i ziemniakami 

Przedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych obiadów. Jest bardzo szybki do zrobienia i  potrzebujemy tylko kilka podstawowych składników. Mowa o przepysznych i wyjątkowo chrupiących plackach ziemniaczanych z cukinią. Muszę przyznać, że robię je bardzo często, ponieważ cała rodzina je uwielbia. Takie placuszki można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej- dla każdego coś dobrego! 

placki z cukinią i ziemniakami

Przepis na placki z cukinii i ziemniaków

Placuszki z cukinii i ziemniaków to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wyobraź sobie te złociste, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku placki, które idealnie łączą delikatność cukinii z wyrazistym smakiem ziemniaków. Są nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy zetrzeć cukinię i ziemniaki, dodać odrobinę przypraw, jajko, mąkę i smażyć na złoto. To świetna propozycja na szybki obiad, kolację czy nawet przekąskę. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Spróbuj, a na pewno wrócisz po więcej!

placuszki z cukinii

Placki ziemniaczane z cukinią 

Jeśli jesteście miłośnikami klasycznych placków ziemniaczanych, to koniecznie musicie spróbować ich w wersji z dodatkiem cukinii! Ta drobna modyfikacja sprawia, że placki stają się jeszcze smaczniejsze – lżejsze, bardziej wilgotne i pełne letniego smaku. Cukinia dodaje im delikatności, która idealnie równoważy wyrazistość ziemniaków. To doskonała alternatywa, która wprowadzi nową jakość do Waszej kuchni. Spróbujcie tego dania i przekonajcie się sami – te placki są o niebo lepsze, a raz przyrządzone, na pewno zagoszczą w Waszym repertuarze na stałe. Musicie sprawdzić ten przepis! 

Placki z cukinią i ziemniakami 

Autor Szefowa KuchniDanie: OBIADKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 600g sezonowej cukinii

  • 600g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej 

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz, ostra papryka

  • olej do smażenia 

  • Sos czosnkowy:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

INSTRUKCJA

  • Ziemniaki, cukinię oraz cebulę należy obrać ze skórki. Następnie warzywa zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cukinię lekko odcisnąć z nadmiaru soku lub przełożyć na sitko i chwilę odczekać.
  • Przygotowane warzywa przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i doprawić według uznania – całość dokładnie wymieszać. Placki wykładać na rozgrzany olej i smażyć z na rumiany, złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
  • W czasie gdy placki będą się smażyły można przygotować sos czosnkowy ze składników podanych powyżej. Do jogurtu naturalnego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. 
  • Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków podawać zaraz po usmażeniu z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to przygotowany wcześniej sos.
    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Placki z cukinii i ziemniaków można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej na przykład z cukrem, kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *