Placki z cukinią i ziemniakami
Przedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych obiadów. Jest bardzo szybki do zrobienia i potrzebujemy tylko kilka podstawowych składników. Mowa o przepysznych i wyjątkowo chrupiących plackach ziemniaczanych z cukinią. Muszę przyznać, że robię je bardzo często, ponieważ cała rodzina je uwielbia. Takie placuszki można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej- dla każdego coś dobrego!
Przepis na placki z cukinii i ziemniaków
Placuszki z cukinii i ziemniaków to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wyobraź sobie te złociste, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku placki, które idealnie łączą delikatność cukinii z wyrazistym smakiem ziemniaków. Są nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy zetrzeć cukinię i ziemniaki, dodać odrobinę przypraw, jajko, mąkę i smażyć na złoto. To świetna propozycja na szybki obiad, kolację czy nawet przekąskę. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Spróbuj, a na pewno wrócisz po więcej!
Placki ziemniaczane z cukinią
Jeśli jesteście miłośnikami klasycznych placków ziemniaczanych, to koniecznie musicie spróbować ich w wersji z dodatkiem cukinii! Ta drobna modyfikacja sprawia, że placki stają się jeszcze smaczniejsze – lżejsze, bardziej wilgotne i pełne letniego smaku. Cukinia dodaje im delikatności, która idealnie równoważy wyrazistość ziemniaków. To doskonała alternatywa, która wprowadzi nową jakość do Waszej kuchni. Spróbujcie tego dania i przekonajcie się sami – te placki są o niebo lepsze, a raz przyrządzone, na pewno zagoszczą w Waszym repertuarze na stałe. Musicie sprawdzić ten przepis!
Placki z cukinią i ziemniakami
Danie: OBIADKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY4
porcje30
minut300
kcalSkładniki
600g sezonowej cukinii
600g ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
- Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
INSTRUKCJA
- Ziemniaki, cukinię oraz cebulę należy obrać ze skórki. Następnie warzywa zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cukinię lekko odcisnąć z nadmiaru soku lub przełożyć na sitko i chwilę odczekać.
- Przygotowane warzywa przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i doprawić według uznania – całość dokładnie wymieszać. Placki wykładać na rozgrzany olej i smażyć z na rumiany, złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- W czasie gdy placki będą się smażyły można przygotować sos czosnkowy ze składników podanych powyżej. Do jogurtu naturalnego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
- Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków podawać zaraz po usmażeniu z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to przygotowany wcześniej sos.
SMACZNEGO!
Video Poradnik
Notatki
- Placki z cukinii i ziemniaków można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej na przykład z cukrem, kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.