Zupa krem z brokułów
Krem brokułowy to wyśmienita zupa na każdą okazję i porę roku. W lecie sprawdza się super jako lekki obiad, a w chłodniejsze dni idealnie rozgrzewa od środka! Zupa jest pyszna i aromatyczna, a do tego przygotujesz ją bardzo szybko ze składników, które na pewno masz pod ręką. Przepis udoskonalimy grzankami serowymi, które idealnie dopełniają smak całego dania. Nie zwlekaj tylko przygotuj ten niezwykle pyszny krem z brokułów!
Przepis na krem z brokułów
Czy kiedykolwiek marzyłeś o zupie, która jest nie tylko pyszna, ale również szybka i łatwa w przygotowaniu? Zupa krem z brokułów to właśnie takie danie! Wystarczy kilka prostych składników i krótki czas spędzony w kuchni, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem tej zdrowej zupy. Na początku należy włożyć do piekarnika brokuł z dodatkiem cebuli i czosnku. Następnie przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki, wlać bulion i chwilę gotować. Później już tylko pozostaje nam całość zblendować, podawać z ulubionymi dodatkami i cieszyć się pysznym smakiem tego dania!
Zupa brokułowa z grzankami
Zupa z brokułów to prawdziwa uczta dla zmysłów, którą warto spróbować! Wyobraź sobie gładką, aksamitną konsystencję, która otula podniebienie, oraz wyjątkowy smak brokułów podkreślony subtelnymi nutami przypraw. To danie, które nie tylko cieszy podniebienie, ale także mocno rozgrzewa zwłaszcza w chłodniejsze dni. Krem z brokułów sprawdzi się na każdą okazję. Doskonale wygląda jako elegancka przystawka na kolację czy sycący obiad po długim dniu. Każda łyżka tej zupy to moment relaksu i przyjemności, który warto sobie podarować.
Zupa krem z brokułów
Danie: ZUPAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY4
porcje1
godzina30
minut300
kcalSkładniki
1 duży brokuł lub dwa małe
1 por
1 duża cebula
cała główka czosnku
2 większe ziemniaki
2 łyżki masła
odrobina oliwy
sól i pieprz
około 1 litr bulionu warzywnego
bagietka
ser cheddar (lub inny ulubiony ser)
INSTRUKCJA
- Na początku brokuły należy podzielić na różyczki i rozłożyć na blaszce. Pomiędzy należy wcisnąć cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz ząbki czosnku. Całość polać oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190’C na około 1 godzinę.
- W tym czasie można przygotować pozostałe składniki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odkroić zielone liście pora, a pozostałą jego część pokroić na półplasterki.
- Do garnka dodać masło, a następnie pora, którego należy lekko zeszklić (smażyć około 2 minuty). Do tego dodać upieczonego brokuła wraz z cebulą i czosnkiem. Na koniec wrzucić ziemniaki i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i całość gotować do miękkości warzyw, na małym ogniu około 30 minut.
- Bagietkę pokroić na małe kanapeczki, posypać serem i zapiec chwilę w piekarniku.
- Zupa jest już gotowa więc należy ją zmiksować na gładką kremową konsystencję i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Podawać z grzankami serowymi lub innymi ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Notatki
- Z tego przepisu wychodzą 4 pełne porcje zupy.