Drożdżówki z borówkami i budyniem
Przepis na pyszne jagodzianki
Lato w pełni a Ty chcesz cieszyć się jego smakami? Mam dla Ciebie wyjątkowy przepis na pyszne jagodzianki, które są inne niż wszystkie! Dodatek budyniu i białej czekolady sprawia, że wprost rozpływają się w ustach. Każdy kto tylko ich spróbuje od razu chce więcej. W tym przepisie możemy użyć jagody lub borówki amerykańskiej – zależy co akurat macie pod ręką. Wszystkie powyższe owoce będą pasowały idealnie, a smak drożdżówek będzie obłędny.

Szybkie drożdżówki z jagodami
Bardzo lubię ten przepis, ponieważ jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz u siebie w domu. Ciasto wychodzi puszyste i lekkie, a nadzienie pyszne i aksamitne. Dodanie budyniu, borówek i polewy z białej czekolady to połączenie idealne w smaku. Z tego przepisu wychodzi 14 bułeczek więc na pewno zadowolisz całą rodzinę. Szybkie drożdżówki z borówkami i budyniem zrobisz w zaledwie kilka chwil więc do dzieła!
Drożdżówki z borówkami i budyniem
Danie: DROŻDŻÓWKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY14
sztuk1
godzina30
minut300
kcalSkładniki
350g borówek lub jagód
duży budyń waniliowy 64g + 650ml mleka + 2 łyżki cukru
- Zaczyn:
25g drożdży
50ml ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
- Ciasto drożdżowe:
450g mąki pszennej
40g cukru
1 jajko
50g masła
200ml mleka
szczypta soli
wyrośnięty zaczyn drożdżowy
- Polewa:
100g białej czekolady
25g masła
25ml mleka
Instrukcja
- Zacząć od przygotowania rozczynu drożdżowego. Dodać do ciepłego mleka drożdże, cukier oraz mąkę. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsca aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto i wymieszać, a następnie wyrabiać kilka minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- W 250 ml zimnego mleka rozmieszać budyń. W garnku zagotować pozostałe mleko (400ml) wraz z dwoma łyżkami cukru. Następnie go wrzącego mleka dodać budyń i gotować na małym ogniu kilka minut cały czas mieszając – do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać jeszcze jedną minutę. Następnie podzielić na 14 równych kawałków. Uformować z nich kulki i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Delikatnie je rozpłaszczyć, a środek docisnąć spodem szklanki żeby zrobić miejsce na nadzienie. Na każdą bułeczkę wyłożyć po jednej łyżce budyniu i owoców. Brzegi drożdżówek posmarować mlekiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180’C i piec przez 20 minut.
- W garnku podgrzać składniki polewy cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Polewamy gotowe lekko przestudzone drożdżówki.
SMACZNEGO!