Drożdżówki z borówkami i budyniem

Przepis na pyszne jagodzianki

Lato w pełni a Ty chcesz cieszyć się jego smakami? Mam dla Ciebie wyjątkowy przepis na pyszne jagodzianki, które są inne niż wszystkie! Dodatek budyniu i białej czekolady sprawia, że wprost rozpływają się w ustach. Każdy kto tylko ich spróbuje od razu chce więcej. W tym przepisie możemy użyć jagody lub borówki amerykańskiej – zależy co akurat macie pod ręką. Wszystkie powyższe owoce będą pasowały idealnie, a smak drożdżówek będzie obłędny.

Szybkie drożdżówki z jagodami

Bardzo lubię ten przepis, ponieważ jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz u siebie w domu. Ciasto wychodzi puszyste i lekkie, a nadzienie pyszne i aksamitne. Dodanie budyniu, borówek i polewy z białej czekolady to połączenie idealne w smaku. Z tego przepisu wychodzi 14 bułeczek więc na pewno zadowolisz całą rodzinę. Szybkie drożdżówki z borówkami i budyniem zrobisz w zaledwie kilka chwil więc do dzieła!

Drożdżówki z borówkami i budyniem

Autor Szefowa KuchniDanie: DROŻDŻÓWKIKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

14

sztuk
Czas przygotowania

1

godzina 

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 350g borówek lub jagód

  • duży budyń waniliowy 64g + 650ml mleka + 2 łyżki cukru

  • Zaczyn:
  • 25g drożdży

  • 50ml ciepłego mleka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

  • Ciasto drożdżowe:
  • 450g mąki pszennej

  • 40g cukru

  • 1 jajko

  • 50g masła

  • 200ml mleka

  • szczypta soli

  • wyrośnięty zaczyn drożdżowy

  • Polewa:
  • 100g białej czekolady

  • 25g masła

  • 25ml mleka

Instrukcja

  • Zacząć od przygotowania rozczynu drożdżowego. Dodać do ciepłego mleka drożdże, cukier oraz mąkę. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsca aż drożdże zaczną pracować.
  • Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto i wymieszać, a następnie wyrabiać kilka minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • W 250 ml zimnego mleka rozmieszać budyń. W garnku zagotować pozostałe mleko (400ml) wraz z dwoma łyżkami cukru. Następnie go wrzącego mleka dodać budyń i gotować na małym ogniu kilka minut cały czas mieszając – do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać jeszcze jedną minutę. Następnie podzielić na 14 równych kawałków. Uformować z nich kulki i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Delikatnie je rozpłaszczyć, a środek docisnąć spodem szklanki żeby zrobić miejsce na nadzienie. Na każdą bułeczkę wyłożyć po jednej łyżce budyniu i owoców. Brzegi drożdżówek posmarować mlekiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180’C i piec przez 20 minut.
  • W garnku podgrzać składniki polewy cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Polewamy gotowe lekko przestudzone drożdżówki.

    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *