Chlebek bananowy
Wyśmienity chlebek bananowy to świetny pomysł na każdą okazję niezależnie od pory roku. Wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziesz u siebie w domu, a wykonanie zajmie Ci tylko kilka chwil. Jest to pyszny, puszysty i wilgotny chlebek, który posmakuje każdemu. Jeśli masz ochotę na pyszny wypiek to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Przepis na chlebek bananowy
Przygotowałam dla Was sprawdzony i idealny przepis na chlebek bananowy, który piekę bardzo często i moja rodzina go uwielbia. Idealnie nadaje się na co dzień jak i specjalne okazje. Jest super prosty i ekspresowy w wykonaniu, a do tego pachnie w całym domu. Chleb bananowy jest słodki, mięciutki i pełen intensywnego smaku. To doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, które leżą w kuchni. Przygotowanie tego wypieku nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To doskonały przepis nawet dla osób początkujących. Chlebek bananowy może być wzbogacony o dodatki, takie jak orzechy, masło orzechowe lub cynamon, co czyni go zdrowszą alternatywą w porównaniu do innych słodkości. Możesz go podać na drugie śniadanie, jako przekąskę lub deser. I jest po prostu pycha!
Jak zrobić chlebek bananowy?
Wykonanie ciasta bananowego jest banalnie proste, a czas przygotowania bardzo krótki. Wystarczy kilka składników takich jak dojrzałe banany, masło, jajko, cukier, mąka pszenna oraz soda oczyszczona. Do tego będzie nam potrzebny mikser i keksówka. Wystarczy wszystko wymieszać do połączenia się składników, upiec.. i to tyle! Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw go na kratce do całkowitego ostygnięcia. To pozwoli mu się “ustabilizować” i dzięki temu ciasto pięknie się kroi. Chlebek bananowy wychodzi puchaty, delikatny w smaku i idealnie wilgotny. Obawiasz się, że może wyjść Ci zakalec? Przygotuj to ciasto według tego prostego przepisu, a gwarantuję, że wszystko się uda i będziesz cieszyć smakiem pysznego chlebka bananowego.
Chlebek bananowy
Danie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY12
porcje10
minut1
godzina200
kcalSkładniki
3 dojrzałe banany
70g masła
40g cukru
1 jajko
240g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
INSTRUKCJA
- Banany rozgnieć widelcem na papkę. Następnie należy dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
- Do osobnej miski dodać jajko z cukrem. Te dwa składniki utrzeć na gładką masę za pomocą miksera. Następnie dodać do połączonych wcześniej bananów z masłem i całość wymieszać. Dodać przesianą mąkę połączoną z sodą i solą. Całość mieszać za pomocą łyżki wykonując kilka delikatnych ruchów. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 9 x 24 cm.
- Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 55-60 minut (pieczemy do suchego patyczka). Po tym czasie chlebek wyjąć i pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wychodzi wyśmienite.
SMACZNEGO!
Notatki
- W przepisie zamiast sody możesz użyć proszek do pieczenia.
- Dla urozmaicenia przed upieczeniem ciasta na wierzch możesz dodać kawałki czekolady.
- Składniki na chlebek bananowy możemy modyfikować dodając np. orzechy, otręby, rodzynki itp.