ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przepis na obłędne w smaku wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Do tego jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jestem pewna, że nawet osoby początkujące nie będą miały problemu z upieczeniem tego wyśmienitego ciasta. Koniecznie wypróbuj ten super przepis! 

Przepis na ciasto z rabarbarem

Pyszne, soczyste kawałki rabarbaru, delikatnie otulone w aksamitnym cieście, a całość koronowana złocistą, chrupiącą kruszonką… Czy można sobie wyobrazić lepszy sposób na rozkoszne popołudnie przy filiżance herbaty? Zachęcam was gorąco do stworzenia tego szybkiego ciasta z rabarbarem i kruszonką! To nie tylko wspaniała okazja, by wykorzystać sezonowe owoce, ale również sposób na zaskoczenie swoich bliskich niezwykłym smakiem i aromatem. Połączenie słodkości i lekkiej kwasowości rabarbaru z chrupkością kruszonki sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nie czekajcie dłużej – wyruszcie w kulinarną podróż i sprawcie sobie i swoim gościom niezapomniane doznania smakowe!

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 

Obłędnie kruche ciasto z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych wypieków, ponieważ wykonanie go to zaledwie kilka chwil. Zawsze z niecierpliwością czekam aż nadejdzie sezon na rabarbar, żeby móc cieszyć się smakiem tego wiosennego, kruchego ciasta. Placek z rabarbarem i kruszonką to świetny pomysł na każdą okazję. Zawsze wszystkim smakuje i znika ze stołu w oka mgnieniu. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardzo aksamitne, a kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się ze słodką kruszonką. Puszyste ciasto z rabarbarem to idealna propozycja na te chwile, gdy chcesz zaskoczyć siebie i swoich bliskich czymś wyjątkowym, ale nie masz wiele czasu na spędzanie w kuchni. Po prostu wrzuć składniki do miski, wymieszaj, dodaj rabarbar i do piekarnika – tyle wystarczy, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tego pysznego wypieku!

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Autor Szefowa KuchniDanie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

40

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 400g rabarbaru

  • 1 jogurt naturalny (180g)

  • 3 jajka (wyjąć wcześniej z lodówki)

  • 125ml oleju

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (340g)

  • 3/4 szklanki cukru (170g)

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy (16g)

  • Kruszonka:
  • 50g masła

  • 80g mąki pszennej

  • 40g drobnego cukru

INSTRUKCJA

  • Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i rozetrzeć palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania kolejnych etapów ciasta.
  • Łodygi rabarbaru umyć, nie obierać ze skórki i pokroić na mniejsze 1 cm kawałki. Następnie obsypać je dwiema łyżkami cukru i wymieszać.
  • Do miski dodać jogurt naturalny, jajka i olej – wymieszać. Następnie dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy – całość dokładnie wymieszać łyżką.
  • Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22 x 25 cm i równomiernie rozprowadzić. Na to dodać rabarbar i po wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do  nagrzanego piekarnika na 180’C i piec przez 50 minut (grzanie góra-dół). Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO! 🙂

Video Poradnik

Notatki

  • Ciasto jest bardzo uniwersalne i możesz użyć każdego rodzaju sezonowych owoców.
  • Zamiast kruszonki możesz na wierzch użyć np. lukier lub polewę z białej czekolady.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *