Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Przepis na obłędne w smaku wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Do tego jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jestem pewna, że nawet osoby początkujące nie będą miały problemu z upieczeniem tego wyśmienitego ciasta. Koniecznie wypróbuj ten super przepis!
Przepis na ciasto z rabarbarem
Pyszne, soczyste kawałki rabarbaru, delikatnie otulone w aksamitnym cieście, a całość koronowana złocistą, chrupiącą kruszonką… Czy można sobie wyobrazić lepszy sposób na rozkoszne popołudnie przy filiżance herbaty? Zachęcam was gorąco do stworzenia tego szybkiego ciasta z rabarbarem i kruszonką! To nie tylko wspaniała okazja, by wykorzystać sezonowe owoce, ale również sposób na zaskoczenie swoich bliskich niezwykłym smakiem i aromatem. Połączenie słodkości i lekkiej kwasowości rabarbaru z chrupkością kruszonki sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nie czekajcie dłużej – wyruszcie w kulinarną podróż i sprawcie sobie i swoim gościom niezapomniane doznania smakowe!
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Obłędnie kruche ciasto z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych wypieków, ponieważ wykonanie go to zaledwie kilka chwil. Zawsze z niecierpliwością czekam aż nadejdzie sezon na rabarbar, żeby móc cieszyć się smakiem tego wiosennego, kruchego ciasta. Placek z rabarbarem i kruszonką to świetny pomysł na każdą okazję. Zawsze wszystkim smakuje i znika ze stołu w oka mgnieniu. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardzo aksamitne, a kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się ze słodką kruszonką. Puszyste ciasto z rabarbarem to idealna propozycja na te chwile, gdy chcesz zaskoczyć siebie i swoich bliskich czymś wyjątkowym, ale nie masz wiele czasu na spędzanie w kuchni. Po prostu wrzuć składniki do miski, wymieszaj, dodaj rabarbar i do piekarnika – tyle wystarczy, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tego pysznego wypieku!
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Danie: CIASTOKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY4
porcje30
minut40
minut300
kcalSkładniki
400g rabarbaru
1 jogurt naturalny (180g)
3 jajka (wyjąć wcześniej z lodówki)
125ml oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej (340g)
3/4 szklanki cukru (170g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (16g)
- Kruszonka:
50g masła
80g mąki pszennej
40g drobnego cukru
INSTRUKCJA
- Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i rozetrzeć palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania kolejnych etapów ciasta.
- Łodygi rabarbaru umyć, nie obierać ze skórki i pokroić na mniejsze 1 cm kawałki. Następnie obsypać je dwiema łyżkami cukru i wymieszać.
- Do miski dodać jogurt naturalny, jajka i olej – wymieszać. Następnie dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy – całość dokładnie wymieszać łyżką.
- Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22 x 25 cm i równomiernie rozprowadzić. Na to dodać rabarbar i po wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180’C i piec przez 50 minut (grzanie góra-dół). Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO! 🙂
Video Poradnik
Notatki
- Ciasto jest bardzo uniwersalne i możesz użyć każdego rodzaju sezonowych owoców.
- Zamiast kruszonki możesz na wierzch użyć np. lukier lub polewę z białej czekolady.