uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Mogę śmiało powiedzieć, że jest to sprawdzony i zdecydowanie najlepszy przepis na uszka z grzybami. Farsz jest idealnie dopracowany i wychodzi przepyszny w smaku. Ciasto pierogowe które wykonuje jest niezawodne i robię je od lat. Przepis zawsze się udaje, a ciasto wychodzi niesamowicie elastyczne. Dzięki temu uszka wigilijne zawsze lepię bardzo sprawnie i to z ogromną przyjemnością! 

uszka do barszczu
uszka z grzybami do barszczu czerwonego

Przepis na uszka wigilijne 

Ten przepis na uszka wigilijne jest bez wątpienia najlepszy, ponieważ połączenie delikatnego ciasta z wykwintnym farszem sprawia, że danie staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Domowe uszka z grzybami idealnie komponują się z pysznym barszczem czerwonym. Uważam, że jest to jedno z ważniejszych potraw na świątecznym stole dlatego koniecznie musisz je przygotować. Pomimo wyjątkowego smaku, przepis ten jest łatwy do wykonania. Wystarczy kilka prostych kroków ze składników, które na pewno znajdziesz u siebie w domu. Nieco wcześniej musisz przygotować sobie grzyby suszone. Mogą to być na przykład borowiki i podgrzybki. Jeśli planujesz gotować barszcz wigilijny to koniecznie zrób uszka, aby stworzyć wyjątkowe danie, które zachwyci rodzinę i gości podczas świątecznego przyjęcia.

uszka z barszczem czerwonym
uszka z barszczem czerwonym

Jak zrobić uszka z grzybami?

Pewnie zastanawiasz się od czego zacząć przygotowanie uszek do barszczu. Najlepszym wyborem będzie przygotowanie suszonych grzybów i zalanie ich wodą, aby delikatnie zmiękły. Następnie można przejść do przygotowania ciasta na uszka, które będzie musiało chwilę odpoczywać. Dzięki temu będzie super plastyczne i łatwe do formowania pierożków. Następnie należy gotować grzybki na małym ogniu, żeby później podsmażyć je z cebulką. Farsz do uszek wzbogacam dodatkiem sosu sojowego, który sprawia, że staje się on jeszcze pyszniejszy. Lepienie uszek to fajna zabawa do której możemy zachęcić pozostałych członków rodziny. Polecam przygotować je wcześniej i zamrozić. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się niezapomnianym smakiem uszek wigilijnych, które z pewnością staną się ulubionym daniem podczas Świąt. 

Uszka z grzybami

Autor Szefowa KuchniDanie: WIGILIAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

60

sztuk
Czas przygotowania

1

godzina 
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • Farsz:
  • 50g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sól i pieprz

  • masło lub olej do smażenia 

  • Ciasto:
  • 300g mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju

  • 200ml gorącej wody

  • szczypta soli

INSTRUKCJA

  • Na początku suszone grzyby przełóż do garnka, zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie grzyby gotuj na małym ogniu około 20 minut. Grzyby odcedź z wody i posiekaj na bardzo małe kawałki. 
  • Cebule pokrój na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej lub dodaj masło. Wrzuć cebulkę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj posiekane grzyby, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość podsmażać około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Gotowy farsz grzybowy odstaw do wystygnięcia. 
  • Teraz czas na przygotowanie ciasta na pierogi. Od lat robię ten sam przepis, ponieważ jest sprawdzony. Ciasto wychodzi bardzo delikatne i elastyczne. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj szczyptę soli, olej oraz wlewaj stopniowo gorącą wodę. Całość na początku mieszaj łyżką, a później ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut aby odpoczęło. 
  • Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na stolnicy. Staraj się aby ciasto było cienkie – grubość około 2 mm. Wykrawaj kółka za pomocą na przykład kieliszka. Najlepiej żeby średnica wynosiła około 4-5cm. Na każdy kawałek nakładaj małą łyżeczkę farszu. Uszka złóż na pół i dokładnie sklejaj boki, a następnie połącz oba końce tworząc tzw. pierścień. Tak samo postępuj z pozostałymi składnikami. 
  • Gotowe uszka wrzucaj na gotującą się osoloną wodą. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj dwie minuty na małej mocy palnika. Uszka wyciągaj łyżką cedzakową. Podawaj z barszczem czerwonym.
    SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Ciasto można zagnieść dłońmi jak również można użyć robota kuchennego z końcówką haka. Takie ciasto po wyrobieniu najlepiej żeby odpoczęło około 30 minut. Wtedy zdecydowanie jest bardziej plastyczne. 
  • Jeśli nie masz wystarczającej ilości suszonych grzybów to możesz farsz na uszka zmodyfikować dodając tradycyjne pieczarki. 

Jak mrozić uszka na Wigilię?

Jeśli nie będziesz mieć czasu przygotowywać uszek w dzień świąt to spokojnie możesz zrobić je nawet kilka tygodni wcześniej. Gwarancję Ci, że ich smak się nie zmieni. Jednakże musisz je zamrozić jeszcze przed ugotowaniem. Gotowe uszka układaj na drewnianej desce oprószonej mąką w odstępach od siebie. Włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach gdy uszka będą już twarde – przesyp je do woreczka i gotowe. Ja zawsze robię w ten sposób, ponieważ nie wyobrażam sobie Wigilii bez tego pysznego dania.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *