zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Prosty i sprawdzony przepis na niezawodny zakwas z czerwonych buraków, który ma szerokie zastosowanie. Idealnie sprawdza się jako baza do barszczu czerwonego oraz jako samodzielny napój, który jest świetny na odporność i funkcjonowanie jelit. Zdrowy zakwas buraczany składa się z zaledwie kilku prostych składników i jest bardzo szybki przygotowaniu. 

zakwas z buraków
zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków 

Przepis na zakwas buraczany jest bardzo szybki i prosty, ale należy pamiętać o kilku bardzo ważnych elementach. Po pierwsze upewnij się, że wszystkie naczynia i ręce są czyste, aby uniknąć zanieczyszczeń bakteryjnych. Szklany słój musi być dobrze umyty i wyparzony. Używaj świeżych, zdrowych buraków, najlepiej ekologicznych. Unikaj tych, które są miękkie, uszkodzone lub zbyt stare. Utrzymuj stałą temperaturę podczas fermentacji, najlepiej 18- 24 stopnie Celsjusza. Kontroluj czas fermentacji, ponieważ zbyt krótkie kiszenie może skutkować słabym smakiem. Zrób zakwas według tego prostego przepisu, a na pewno wszystko się uda! 

Domowy zakwas buraczany

Domowy zakwas z buraków jest świetną bazą do barszczu wigilijnego czy też każdego domowego barszczu czerwonego. Dodatkowo bardzo polecam pić go codziennie w formie napoju, ponieważ zawiera wiele korzyści dla naszego organizmu i zdrowia. Buraki są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witaminy (A, C, K), minerały (magnez, żelazo, mangan) oraz błonnik.  Picie zakwasu wspomaga trawienie ze względu na naturalnie obecne w burakach enzymy. Może wpływać korzystnie na ciśnienie krwi i poprawę krążenia. Dzięki zawartości wielu witamin wspiera ogólną odporność organizmu. Smak zakwasu z buraków jest pyszny, a do tego bardzo zdrowy zatem koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Zakwas z buraków

Autor Szefowa KuchniDanie: ZAKWAS Z BURAKÓWKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

1

porcja
Czas przygotowania

15

minut
Kalorie

50

kcal

Składniki

  • 600g buraków

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • sól niejodowana w proporcjach 1 łyżka na 1 litr wody 

INSTRUKCJA

  • Na początku dobrze umyj i wyparz słoik, w którym będziesz przygotowywać zakwas. Buraki obierz ze skórki i pokrój w grubsze plastry. Czosnek obierz i każdy ząbek podziel na trzy części (jeśli wolisz możesz go rozgnieść zamiast kroić).
  • Na dno naczynia wrzuć dwa ząbki czosnku, a następnie połowę buraków. Dodaj kolejne dwa ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Przykryj drugą warstwą buraków. Całość zalej przegotowaną, ostudzoną wodą z dodatkiem soli ( w proporcjach napisanych powyżej). 
  • Słoik zakręcić i odłożyć w chłodne, zacienione miejsce na około 10 dni. Z każdym dniem zakwas będzie stawał się mocniejszy. Podczas procesu fermentacji na wierzchu może pojawiać się biała piana, którą raz dziennie należy zdjąć wyparzoną łyżką. 
  • Gotowy zakwas należy odcedzić i przechowywać w lodówce. Super nadaje się do barszczu czerwonego oraz jest idealny do picia jako napój, ponieważ zawiera wiele cennych właściwości. 

Notatki

  • Pierwszy zakwas może wydawać się skomplikowany, ale nie jest to trudne! Pamiętaj jednak o bardzo ważnej wskazówce. Podczas fermentacji na wierzchu zakwasu powinna pojawić się biała piana, a nie pleśń.
  • Ja zawsze robię zakwas z buraków w dużym słoiku, ale możesz użyć również naczynia glinianego. 
  • Zakwas jest gotowy po 10 dniach, ale możesz poczekać dłużej – wtedy smak będzie mocniejszy. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *