sałatka z tuńczykiem i jajkiem
|

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Pyszna warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem, która sprawdzi się na każdą okazję. Uwielbiam robić ją na śniadanie, lunch do pracy, domówkę czy Wielkanoc. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, a przygotowanie tej szybkiej i smacznej sałatki nie zajmie Ci więcej niż 15 minut!

sałatka z tuńczykiem

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to nie tylko pyszne, ale także zdrowe połączenie składników, które są źródłem wysokowartościowego białka. Tuńczyk dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Dodatkowo, jajka zawierają zdrowe tłuszcze, które są istotne dla wielu funkcji organizmu. Dodatek warzyw do sałatki nie tylko urozmaica smak, ale również dostarcza błonnika, witamin i minerałów, wspierając zdrową przemianę materii. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to szybki i lekki posiłek, idealny na szybką kolację czy lunch. Nie wymaga skomplikowanych przygotowań, a jednocześnie jest bardzo smaczna i pożywna.

warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Pyszna sałatka z tuńczykiem i jajkiem to pomysł na zdrową przekąskę, która sprawdzi się na wiele okazji. Do tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i każdy bez problemu poradzi sobie z tym przepisem. To lekki i sycący posiłek, który może zastąpić bardziej kaloryczne dania w porze śniadaniowej lub kolacyjnej. Jeśli planujesz wyjście na piknik, sałatka z tuńczykiem i jajkiem to świetna opcja. Możesz przygotować ją wcześniej, a potem cieszyć się smakiem na świeżym powietrzu. Nie zwlekaj tylko wypróbuj ten świetny przepis!

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Autor Szefowa KuchniDanie: SAŁATKAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 4 jajka

  • sałata rzymska lub lodowa

  • 1 puszka tuńczyka w oleju

  • połowa czerwonej cebuli

  • 2 pomidory

  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki musztardy dijon

  • sól i pieprz 

INSTRUKCJA

  • Na początku dodaj do miseczki wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu i dokładnie wymieszaj je ze sobą.
  • Ugotuj jajka na twardo, a po ostudzeniu pokrój w łódeczki. Cebulę pokrój w piórka. Sałatę dokładnie umyj i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w łódeczki.
  • Na półmisku układaj składniki warstwami. Na początku sałata, na to pomidory, jajka oraz tuńczyk odsączony z zalewy. Następnie czerwona cebula, a całość równomiernie polewamy przygotowanym sosem. Podawaj z pieczywem czosnkowym. SMACZNEGO!

Video Poradnik

Notatki

  • Polecam podawać sałatkę z pieczywem czosnkowym.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *