Zupa krem z dyni
Lubisz jesienne wieczory pod kocem z kubkiem gorącej herbaty? Teraz ten czas może być jeszcze bardziej wyjątkowy! Wystarczy, że zrobisz i wypróbujesz ten świetny przepis na zupę z dyni. Jest pyszna, kremowa, aksamitna i idealnie rozgrzewająca. Ponadto za każdym razem możesz podać ją z innymi dodatkami, przez co zupa krem z dyni nigdy się nie nudzi. Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj swojej rodzinie to obowiązkowe jesienne danie. Muszę przyznać, że jest to moja ulubiona zupa z dyni i z niecierpliwością czekam na nią cały rok!

Kremowa zupa dyniowa
Zupa krem z dyni, inaczej nazywana również zupą dyniową, to niezwykle popularne danie, które idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Jest kremowa, aromatyczna, niezwykle smaczna i ma intensywnie pomarańczowy kolor. To wszystko za sprawą głównego składnika – dyni hokkaido, której miąższ jest delikatny, słodki i idealnie nadaje się do zup. Za sprawą odpowiednich przypraw takich jak kurkuma, czosnek czy imbir – zupka staje się delikatnie rozgrzewająca. Danie z pewnością nada się na obiad, kolacje czy podwieczorek ponieważ krem z dyni jest bardzo sycący. To najlepszy przepis na zupę, która oczaruje Twoje podniebienie!

Jak zrobić pyszną zupę krem z dyni?
Poznaj najlepszy przepis na zupę dyniową zaczynamy od przygotowania głównego składnika czyli dyni. Możesz użyć hokkaido, ponieważ ma ona delikatny smak i świetnie komponuje się z innymi składnikami. Kolejno wykorzystamy marchewkę, ziemniaki oraz kawałek świeżego imbiru, który nada zupie wyrazisty aromat. Całość zalewamy bulionem i składniki należy ugotować. Później tylko całość przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą, kremową konsystencję. Oczywiście nie może zabraknąć odpowiedniego doprawienia odrobiną pieprzu, kurkumy, curry czy gałki muszkatołowej, aby nadać aromatu i wyjątkowego smaku. Kiedy zupa będzie już gotowa, możesz podawać ją w miseczkach. Aby nadać jej wyjątkowego charakteru, możesz dodać kilka pestek dyni na wierzch. To nie tylko dodatek estetyczny, ale również smaczny i zdrowy przysmak. Jeżeli preferujesz bardziej wyraziste dania, to możesz zaserwować zupę z grzankami. Opcji jest wiele, przygotowanie zależy od Twoich preferencji kulinarnych. Jedno jest pewne.. krem z dyni jest naprawdę pycha!
Zupa krem z dyni
Danie: ZUPAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY6
porcje30
minut200
kcalSKŁADNIKI
800g dyni
250g ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
1 pomidor
1 szklanka mleko kokosowego lub zwykłego mleka
1 łyżeczka kurkumy w proszku
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
INSTRUKCJA
- Na początku dynię należy obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Ziemniaki oraz marchewkę również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię, ziemniaki, marchewkę. Następnie doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smażyć przez ok 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Wszystkie warzywa należy zalać gorącym bulionem warzywnym lub rosołem, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć palnik do średniego i gotować przez około 15 minut.
- Świeżego pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z zupą. Całość wymieszać i gotować ok. 5 minut, po tym czasie sprawdzić czy wszystkie warzywa są miękkie. Za pomocą blendera ręcznego zupę zmiksuj na gładko do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wlej mleko lub mleczko kokosowe i wymieszaj.
- Na suchej patelni należy prażyć pestki dyni przez kilka minut, a następnie posypać nią zupę, która jest gotowa do podania.
SMACZNEGO! 🙂
Notatki
- Jeśli chcesz żeby smak zupy był bardziej wyrazisty możesz upiec warzywa zamiast gotować i smażyć. Wystarczy włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut. Później przekładamy do garnka i postępujemy według dalszego przepisu.
- Do wykonania najlepszej zupy dyniowej możesz użyć dyni tradycyjnej, hokkaido lub piżmowej.
- Zupa nadaje się do różnego rodzaju modyfikacji np. możesz dodać ulubione warzywa takie jak cukinia czy batat lub smak wzbogacić ulubioną natką pietruszki.
- Gęstość zupy możemy zmieniać za pomocą ilości dodanego bulionu. Jeśli chcemy rzadszą konsystencję możemy dodać więcej wywaru.
- Niektórzy z Was na pewno preferują śmietanę do zup. Oczywiście można jej użyć lub zamiast śmietany dać mleczko kokosowe jak jest w przepisie. Wybór należy do Was 🙂 Wyślij przepis do swoich znajomych i podziel się tą pyszną zupą dyniową!