Zupa krem z dyni

Lubisz jesienne wieczory pod kocem z kubkiem gorącej herbaty? Teraz ten czas może być jeszcze bardziej wyjątkowy! Wystarczy, że zrobisz i wypróbujesz ten świetny przepis na zupę z dyni. Jest pyszna, kremowa, aksamitna i idealnie rozgrzewająca.  Ponadto za każdym razem możesz podać ją z innymi dodatkami, przez co zupa krem z dyni nigdy się nie nudzi. Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj swojej rodzinie to obowiązkowe jesienne danie. Muszę przyznać, że jest to moja ulubiona zupa z dyni i z niecierpliwością czekam na nią cały rok!

zupa krem z dyni
zupa krem z dyni

Kremowa zupa dyniowa 

Zupa krem z dyni, inaczej nazywana również zupą dyniową, to niezwykle popularne danie, które idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Jest kremowa, aromatyczna, niezwykle smaczna i ma intensywnie pomarańczowy kolor. To wszystko za sprawą głównego składnika – dyni hokkaido, której miąższ jest delikatny, słodki i idealnie nadaje się do zup. Za sprawą odpowiednich przypraw takich jak kurkuma, czosnek czy imbir – zupka staje się delikatnie rozgrzewająca. Danie z pewnością nada się na obiad, kolacje czy podwieczorek ponieważ krem z dyni jest bardzo sycący. To najlepszy przepis na zupę, która oczaruje Twoje podniebienie!

krem z dyni
krem z dyni

Jak zrobić pyszną zupę krem z dyni?

Poznaj najlepszy przepis na zupę dyniową zaczynamy od przygotowania głównego składnika czyli dyni. Możesz użyć hokkaido, ponieważ ma ona delikatny smak i świetnie komponuje się z innymi składnikami. Kolejno wykorzystamy marchewkę, ziemniaki oraz kawałek świeżego imbiru, który nada zupie wyrazisty aromat. Całość zalewamy bulionem i składniki należy ugotować. Później tylko całość przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą, kremową konsystencję. Oczywiście nie może zabraknąć odpowiedniego doprawienia odrobiną pieprzu, kurkumy, curry czy gałki muszkatołowej, aby nadać aromatu i wyjątkowego smaku. Kiedy zupa będzie już gotowa, możesz podawać ją w miseczkach. Aby nadać jej wyjątkowego charakteru, możesz dodać kilka pestek dyni na wierzch. To nie tylko dodatek estetyczny, ale również smaczny i zdrowy przysmak. Jeżeli preferujesz bardziej wyraziste dania, to możesz zaserwować zupę z grzankami. Opcji jest wiele, przygotowanie zależy od Twoich preferencji kulinarnych. Jedno jest pewne.. krem z dyni jest naprawdę pycha!

Zupa krem z dyni

Autor Szefowa KuchniDanie: ZUPAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

200

kcal

SKŁADNIKI

  • 800g dyni

  • 250g ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego

  • 1 pomidor

  • 1 szklanka mleko kokosowego lub zwykłego mleka

  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku

  • sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa 

INSTRUKCJA

  • Na początku dynię należy obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Ziemniaki oraz marchewkę również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię, ziemniaki, marchewkę. Następnie doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.  Smażyć przez ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. 
  • Wszystkie warzywa należy zalać gorącym bulionem warzywnym lub rosołem, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć palnik do średniego i gotować przez około 15 minut. 
  • Świeżego pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z zupą. Całość wymieszać i gotować ok. 5 minut, po tym czasie sprawdzić czy wszystkie warzywa są miękkie. Za pomocą blendera ręcznego zupę zmiksuj na gładko do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wlej mleko lub mleczko kokosowe i wymieszaj.
  • Na suchej patelni należy prażyć pestki dyni przez kilka minut, a następnie posypać nią zupę, która jest gotowa do podania.

    SMACZNEGO! 🙂

Notatki

  • Jeśli chcesz żeby smak zupy był bardziej wyrazisty możesz upiec warzywa zamiast gotować i smażyć. Wystarczy włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut. Później przekładamy do garnka i postępujemy według dalszego przepisu. 
  • Do wykonania najlepszej zupy dyniowej możesz użyć dyni tradycyjnej, hokkaido lub piżmowej. 
  • Zupa nadaje się do różnego rodzaju modyfikacji np. możesz dodać ulubione warzywa takie jak cukinia czy batat lub smak wzbogacić ulubioną natką pietruszki. 
  • Gęstość zupy możemy zmieniać za pomocą ilości dodanego bulionu. Jeśli chcemy rzadszą konsystencję możemy dodać więcej wywaru. 
  • Niektórzy z Was na pewno preferują śmietanę do zup. Oczywiście można jej użyć lub zamiast śmietany dać mleczko kokosowe jak jest w przepisie. Wybór należy do Was 🙂 Wyślij przepis do swoich znajomych i podziel się tą pyszną zupą dyniową!

Podobne Posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.