Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Szybkie ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Bardzo lubię wypieki, które robi się szybko, a do tego są banalnie proste i pyszne. Takie właśnie jest ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Wystarczy dodać kilka składników oraz swoje ulubione owoce i wymieszać. Idealnie sprawdza się do kawy, herbaty oraz letnich napojów. To ciasto nigdy się nie nudzi dzięki temu, że możemy je modyfikować dodając za każdym razem inne owoce. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a gwarantuje Ci, że zaczniesz korzystać z niego regularnie.

Przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem

Sezonowe owoce tuż tuż.. warto wykorzystać je do pysznych wypieków. Dziś mam dla Ciebie mój niezawodny przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem. Jest bardzo delikatne, puszyste i po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek rabarbaru sprawia, że przełamany zostaje kwaśny smak owoców ze słodką kruszonką – jest to połączenie idealne! Moja rodzina uwielbia to ciasto i gwarantuje Ci, że Twoja także je pokocha. Przepis jest bardzo prosty więc do dzieła.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Autor Szefowa KuchniDanie: CIASTAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY
Porcje

12

porcji
Czas przygotowania

15

minut
Czas pieczenia

40

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 400g rabarbaru

  • 1 jogurt naturalny (180g)

  • 3 jajka

  • 125ml oleju

  • 2 szklanki mąki pszennej (340g)

  • 3/4 szklanki cukru (170g)

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cukier wanilinowy (16g)

  • Kruszonka:
  • 50g masła

  • 80g mąki pszennej

  • 40g cukru

INSTRUKCJA

  • Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i rozetrzeć palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania kolejnych etapów ciasta.
  • Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki i pokroić na mniejsze 1 cm kawałki. Następnie dodać do niego 2 łyżki cukru i wymieszać.
  • Do miski dodać jogurt naturalny, jajka i olej – wmieszać. Następnie dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy – całość dokładnie wymieszać łyżką.
  • Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22 x 25 cm i równomiernie rozprowadzić. Na to dodać rabarbar i po wierzchu posypać kruszonką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180’C i piec przez 50 minut (grzanie góra-dół). Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO! 🙂

Video Poradnik

Notatki

  • Ciasto jest bardzo uniwersalne i możesz użyć każdego rodzaju owoców.
  • Zamiast kruszonki możesz na wierzch użyć np. lukier lub polewę z białej czekolady.

Podobne Posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.