Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Szybkie ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Bardzo lubię wypieki, które robi się szybko, a do tego są banalnie proste i pyszne. Takie właśnie jest ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Wystarczy dodać kilka składników oraz swoje ulubione owoce i wymieszać. Idealnie sprawdza się do kawy, herbaty oraz letnich napojów. To ciasto nigdy się nie nudzi dzięki temu, że możemy je modyfikować dodając za każdym razem inne owoce. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a gwarantuje Ci, że zaczniesz korzystać z niego regularnie.

Przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem
Sezonowe owoce tuż tuż.. warto wykorzystać je do pysznych wypieków. Dziś mam dla Ciebie mój niezawodny przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem. Jest bardzo delikatne, puszyste i po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek rabarbaru sprawia, że przełamany zostaje kwaśny smak owoców ze słodką kruszonką – jest to połączenie idealne! Moja rodzina uwielbia to ciasto i gwarantuje Ci, że Twoja także je pokocha. Przepis jest bardzo prosty więc do dzieła.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Danie: CIASTAKuchnia: POLSKAPoziom trudności: ŁATWY12
porcji15
minut40
minut300
kcalSkładniki
400g rabarbaru
1 jogurt naturalny (180g)
3 jajka
125ml oleju
2 szklanki mąki pszennej (340g)
3/4 szklanki cukru (170g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy (16g)
- Kruszonka:
50g masła
80g mąki pszennej
40g cukru
INSTRUKCJA
- Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i rozetrzeć palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania kolejnych etapów ciasta.
- Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki i pokroić na mniejsze 1 cm kawałki. Następnie dodać do niego 2 łyżki cukru i wymieszać.
- Do miski dodać jogurt naturalny, jajka i olej – wmieszać. Następnie dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy – całość dokładnie wymieszać łyżką.
- Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22 x 25 cm i równomiernie rozprowadzić. Na to dodać rabarbar i po wierzchu posypać kruszonką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180’C i piec przez 50 minut (grzanie góra-dół). Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO! 🙂
Video Poradnik
Notatki
- Ciasto jest bardzo uniwersalne i możesz użyć każdego rodzaju owoców.
- Zamiast kruszonki możesz na wierzch użyć np. lukier lub polewę z białej czekolady.